Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevene våre.

FNs sikkerhetsråd

Kina har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i mai.

Les mer om Kina i Sikkerhetsrådet og sakene landet skal prioritere under presidentperioden. 

Mandag: Sikkerhetsrådet vedtar programmet for mai. Antiterrorkomiteen holder et lukket møte. 

Tirsdag: Debatt om Bosnia og Herzegovina. Høy-representant Valentin Inzko skal orientere Sikkerhetsrådet om den siste rapporten fra kontoret til høy-representanten for Bosnia og Herzegovina. 

Onsdag: Sanksjonskomiteen for Mali holder et lukket møte med regionale stater der de skal diskutere implementering av sanksjonsregimet. 

Torsdag: Åpen orientering om Syria og kjemiske våpen. Høy-representanten for nedrustningssaker orienterer Sikkerhetsrådet.  

Fredag: Kina vil gi en orientering om opprettholdelse av internasjonal fred og sikkerhet. Kinas utenriksminister Wang Yi leder møtet og Volkan Bozkir, lederen for Generalforsamlingen, skal orientere Sikkerhetsrådet.  

USA i verden: 100 dager med president Joe Biden 

Sterkere innsats for å bekjempe klimaendringene, pandemien og nedrustning. Dette er noen av sakene Joe Biden har prioritert i sine første 100 dager som president i USA 

Les mer på fn.no

Iran valgt inn i FNs kvinnekommisjon. Hva stemte Norge?

Irans medlemsskap i FNs kvinnekommisjon fra 2022-2025 har vekket internasjonale reaksjoner på grunn av regimets undertrykkelse av kvinner i landet og gjentakende menneskerettsbrudd. 43 av 54 land stemte for Irans medlemsskap, og Norge nekter å fortelle om de stemte for Irans kandidatur ifølge UN Watch.

Pensjonert norsk FN-topp etterforskes for pengekrav

Tidligere FN-styrkesjef Kristin Lund ba om flyttepenger fra både FN og Forsvaret. Nå undersøker FN dette og andre forhold ved Lunds tidligere FN-tjeneste. Dagens Næringsliv omtalte saken først, og dette er den tredje offentlige kontroversen rundt nordmenn i FN-tjeneste den siste tiden, skriver PassBlue.  

Les saken om Kristin Lund og norske FN-topper på Passblue

FN gir utstyr til India

Antall smittede og døde i India, som følge av covid-19, har nådd nye dystre rekorder. FN sender nå hjelp og utstyr til landet, i form av 7000 oksygenkonsentratorer, lab-utstyr, mobile sykehus, med mer.

Les mer om FN-hjelp til India på UN News

Vil la sjøfolk gå foran i vaksinekøen

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) ber regjeringer over hele verden prioritere rettigheter og covid-19-vaksiner for sjøfolk.

Under koronapandemien har opp mot 300 000 sjøfolk sittet fast på skip i ulike land, som følge av smitteverntiltak.

Her kan du lese mer om saken og laste ned resolusjonene som ble vedtatt i april

Kritisk for verdens skoger

Pandemien har vist oss hvor avhengige vi er av verdens skoger, og vi står ved et veiskille for skogbevaring. En ny FN-rapport om skog forteller at vi må gjøre mye mer for å ta vare på jordas grønne lunger og nå bærekraftsmålene.  

Les saken om FNs skograpport på ipsnews

Les FN rapporten: Global Forest Goals Report 2021

Internasjonal dag for pressefrihet

I dag markeres den internasjonale dagen for pressefrihet. Dagen feirer grunnleggende prinsipper ved pressefriheten, ser på pressefrihetens vilkår rundt om i verden, og hyller journalister som har mistet livet på jobb. Årets tema er informasjon som et offentlig gode.

Verdens pressefrihetspris skal også deles ut til en modig journalist på denne dagen.