[[suggestion]]
Denne uka i FN: Kina tar over presidentskapet i Sikkerhetsrådet

Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevene våre.

 

FNs sikkerhetsråd

Kina har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i mai.

Les mer om Kina i Sikkerhetsrådet og sakene landet skal prioritere under presidentperioden.  

Mandag: Sikkerhetsrådet vedtar programmet for mai. Antiterrorkomiteen holder et lukket møte.  

Tirsdag: Debatt om Bosnia og Herzegovina. Høy-representant Valentin Inzko skal orientere Sikkerhetsrådet om den siste rapporten fra kontoret til høy-representanten for Bosnia og Herzegovina.  

Onsdag: Sanksjonskomiteen for Mali holder et lukket møte med regionale stater der de skal diskutere implementering av sanksjonsregimet.  

Torsdag: Åpen orientering om Syria og kjemiske våpen. Høy-representanten for nedrustningssaker orienterer Sikkerhetsrådet.   

Fredag: Kina vil gi en orientering om opprettholdelse av internasjonal fred og sikkerhet. Kinas utenriksminister Wang Yi leder møtet og Volkan Bozkir, lederen for Generalforsamlingen, skal orientere Sikkerhetsrådet.   

USA i verden: 100 dager med president Joe Biden  

Sterkere innsats for å bekjempe klimaendringene, pandemien og nedrustning. Dette er noen av sakene Joe Biden har prioritert i sine første 100 dager som president i USA  

Les mer på fn.no 

Iran valgt inn i FNs kvinnekommisjon. Hva stemte Norge? 

Irans medlemsskap i FNs kvinnekommisjon fra 2022-2025 har vekket internasjonale reaksjoner på grunn av regimets undertrykkelse av kvinner i landet og gjentakende menneskerettsbrudd. 43 av 54 land stemte for Irans medlemsskap, og Norge nekter å fortelle om de stemte for Irans kandidatur ifølge UN Watch.

Pensjonert norsk FN-topp etterforskes for pengekrav  

Tidligere FN-styrkesjef Kristin Lund ba om flyttepenger fra både FN og Forsvaret. Nå undersøker FN dette og andre forhold ved Lunds tidligere FN-tjeneste. Dagens Næringsliv omtalte saken først, og dette er den tredje offentlige kontroversen rundt nordmenn i FN-tjeneste den siste tiden, skriver PassBlue.   

Les saken om Kristin Lund og norske FN-topper på Passblue  

FN gir utstyr til India  

Antall smittede og døde i India, som følge av covid-19, har nådd nye dystre rekorder. FN sender nå hjelp og utstyr til landet, i form av 7000 oksygenkonsentratorer, lab-utstyr, mobile sykehus, med mer.

Les mer om FN-hjelp til India på UN News   

Vil la sjøfolk gå foran i vaksinekøen 

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) ber regjeringer over hele verden prioritere rettigheter og covid-19-vaksiner for sjøfolk.  

Under koronapandemien har opp mot 300 000 sjøfolk sittet fast på skip i ulike land, som følge av smitteverntiltak.  

Her kan du lese mer om saken og laste ned resolusjonene som ble vedtatt i april 

Kritisk for verdens skoger

Pandemien har vist oss hvor avhengige vi er av verdens skoger, og vi står ved et veiskille for skogbevaring. En ny FN-rapport om skog forteller at vi må gjøre mye mer for å ta vare på jordas grønne lunger og nå bærekraftsmålene.   

Les saken om FNs skograpport på ipsnews  

Les FN rapporten: Global Forest Goals Report 2021  

Internasjonal dag for pressefrihet  

I dag markeres den internasjonale dagen for pressefrihet. Dagen feirer grunnleggende prinsipper ved pressefriheten, ser på pressefrihetens vilkår rundt om i verden, og hyller journalister som har mistet livet på jobb. Årets tema er informasjon som et offentlig gode.  

Verdens pressefrihetspris skal også deles ut til en modig journalist på denne dagen. 

Abonner på nyhetsbrev: