[[suggestion]]
Denne uka i FN: Putin, rykk tilbake til Ny START!

Putin, rykk tilbake til Ny START! 

Kan Russland komme til å bruke atomvåpen i Ukraina? Temaet har bekymret mange siden krigen startet for over ett år siden. I februar satt Russland atomvåpenavtalen Ny START på vent. Her kan du lære mer om betydningen av dette. Les mer på fn.no

FN-sjefen med uttalelse idet Syria-krigen går inn i sitt 12. år

Den økte støtten til Syria, etter de nylige dødelige jordskjelvene, må rettes mot å finne en politisk løsning på borgerkrigen, sier FNs generalsekretær. Les saken på fn.no

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I mars har Mosambik presidentskapet i FNs sikkerhetsråd. Dette er noen av sakene på Sikkerhetsrådets agenda denne uken: 

Tirsdag: Sikkerhetsrådet avholder et møte om Ukraina. Det er Russland som har bedt om møtet. Det blir også et møte om Ukraina på fredag, dette møtet er det Ecuador som har bedt om.

Onsdag: Avstemning over et resolusjonsutkast som fornyer mandatet til FNs fredsbevarende styrke i Sør-Sudan (UNMISS). En orientering og diskusjon om Jemen står også på agendaen.

Torsdag: Det ventes en avstemning på om FNs koordineringsorganisasjon i Afghanistan (UNAMA) skal få sitt mandat fornyet. 

Derfor er FNs kvinnekommisjon fortsatt viktig

Denne uka går FNs kvinnekommisjon (CSW) av stabelen i New York. Her er fem årsaker til hvorfor denne høyprofilerte FN-begivenheten fortsatt er viktig i dag. Les saken på fn.no

 

ILO: Kvinners jobber og lønninger knapt forbedret på 20 år

I et nytt slag mot likestilling på det 21. århundres arbeidsplass har kvinners jobbtilgang, ansettelsesforhold og lønnsforskjeller globalt knapt blitt bedre på 20 år. Les saken på fn.no.

Underernært og oversett: Unge jenter og kvinner står overfor en global ernæringskrise, advarer UNICEF

Dårlig ernæring skader unge jenter og kvinner i reproduktiv alder, men risikoen for både deres og deres barns helse og velvære er spesielt høy under svangerskapet og perioden etter fødsel. Les saken på UNICEFs sider.

WHO-rapport: En klype mindre salt kan redde millioner av liv

Å innføre tiltak for å redusere saltinntaket, kan redde anslagsvis sju millioner liv globalt innen 2030, ifølge fersk rapport. Les mer her

Hvorfor FN-avtalen som skal beskytte åpent hav er historisk 

Mer enn 100 FN-medlemsland har omsider blitt enige om en bindende havtraktat som skal sikre bevaring og bærekraftig bruk av marint naturmangfold i internasjonale farvann. Utfordringen ligger nå i å mobilisere midler, og finne måter å beskytte internasjonalt farvann på, særlig siden de fleste områdene er ekstremt vanskelige å nå. Les saken på fn.no.

Lansering av FNs klimapanels ferske rapport

20. mars presenterer FNs klimapanel (IPCC) synteserapporten om klimaendringer, som sammenstiller hovedfunnene fra rapportene som de har publisert i perioden 2018-2022. Rapporten er siste del i sjette hovedrapport.

Å slå tilbake mot tilbakeslaget: Hvordan Norden håndterer kjønnsbasert vold på nett

Nordiske land er kjent globalt for å være «kjønnsprogressive», men har ikke funnet ut hvordan man kan bekjempe de omfattende, utbredte forekomstene av kjønnsbasert vold på nettet. "Vi vet alle at verden som vi kjenner den ble designet av menn for menn. Det inkluderer Internett og politikken," sa Katrin Jakobsdottir, Islands statsminister, på åpningen av FNs kvinnekommisjon. Les saken på Pass Blue.

DigitALL – digitale kvinner for en likestilt framtid

37% av alle verdens kvinner er ikke-digitale. Les mer om hvorfor FN ga kvinnedagen 2023 dette temaet: «DigitALL: innovation and technology for gender equality» på fn.no.

 

FN-sambandet mener: Flere kvinner må påkobles den digitale verden

En kvart milliard færre kvinner enn menn har ikke tilgang til internett. Forskjellen mellom kvinner og menns nettilgang har faktisk økt, særlig i de minst utviklede landene. Dette er et teknologisk problem, men først og fremst et likestillingsproblem. Da går kvinner glipp av muligheten til å delta med full kraft i samfunnet.

Les mer her

Merk deg! Kommende arrangementer

6.-17. mars: Den 67. sesjon av FNs kvinnekommisjon. 

20. mars: Lansering av FNs klimapanels siste rapport. Hva vet vi nå og hvordan vil Norge og verden se ut mot 2050? Her finner du informasjon om Miljødirektoratets arrangement

21. mars: Norsk utenrikspolitisk konferanse 2023: Respons - norsk utenrikspolitikk for en ny tid. Lær mer her.

22.-24. mars: FNs vannkonferanse. Lær mer her.

23.-24.mars: UNDPs Blue Justice-konferanse. Lær mer her.  

Fra FN-kalenderen: 

15. mars: Internasjonal dag for bekjempelse av islamofobi

20. mars: Internasjonal dag for lykke

21. mars: Internasjonal dag mot rasediskriminering

22. mars: Internasjonal dag for skog

22. mars: Verdens vanndag

Abonner på nyhetsbrev: