FNs sikkerhetsråd

Russland har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i februar

Uka i Sikkerhetsrådet

Mandag skal Sikkerhetsrådet diskutere situasjonen i Ukraina, og det forventes at Sikkerhetsrådet også enes om en prosedural stemme. De skal også stemme over en resolusjon for å fornye FNs politiske oppdrag i Libya denne dagen. Tirsdag tar Russland over presidentskapet i Sikkerhetsrådet fra Norge. Denne uka vil Sikkerhetsrådet fortsette å forhandle om en resolusjon om piratvirksomhet i Guineabukta, og en presidentuttalelse om beskyttelse av sivile i urban krigføring som Norge tok initiativ til.

Sikkerhetsrådet: Norges presidentskap oppsummert

Flere kvinnestemmer ble hørt, og Afghanistan fikk mye oppmerksomhet i januar.

Les saken på fn.no

Afghanistan, Taliban og det omdiskuterte møtet i Oslo

Hva mener FN om dialog med Taliban? Les saken om Afghanistan, Taliban, FN og det omdiskuterte dialogmøtet i Oslo.

Les saken på fn.no

Ukraina-konflikten: På randen av storkrig?

Den store samlingen av russiske styrker nær grensen til Ukraina har gjort konflikten mer spent enn noen gang siden 2014. Flere NATO-land har mobilisert deler av sine militærstyrker, og økt sin tilstedeværelse øst i Europa. Dette til tross for at Ukraina ikke er medlem i NATO. FNs generalsekretær, António Guterres, har påpekt at en russisk invasjon i Ukraina vil være et klart brudd på folkeretten. Han har også sagt at han er overbevist om at det ikke vil skje, og at partene må finne en diplomatisk løsning.

Les vår artikkel om Ukraina-konflikten på fn.no

Aktuelle rapporter og arrangementer

  • FNs miljøprogram, World Economic Forum og GIZ har lansert en rapport om finansiering for naturvern. Les den her.
  • 1. - 4. februar: Det globale forumet for fasilitering av handel i Genève i regi av UNCTAD. Finn ut mer.
  • 22. februar: Webinar om FN i Sør-Sudan i regi av NUPI. Risiko og muligherer i en usikker fredsprosess er temaet. Les mer og meld deg på her.
  • 28. februar – 6. mars: Human internasjonale dokumentarfilmfestival går av stabelen i Oslo. Du kan blant annet bli med norske krigsjournalister på jobb ved frontlinjen i Syria, følge barneflyktninger på vei til Europa, og lære mer om menneskerettighetene. Mer informasjon her.

ILO forventer treg bedring i arbeidsmarkedet

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO advarer mot en saktegående og usikker bedring i arbeidsmarkedet.

Les saken på fn.no

Er du vår nye generalsekretær?

FN-sambandet søker ny generalsekretær: Vi ser etter en solid leder med samfunnsengasjement og organisasjonsforståelse. Riktig kandidat tar gjerne debatten om FNs rolle i en ustabil verden og brenner for å gjøre FN og FNs arbeid kjent.

Les mer her