Den årlige statistikkrapporten til FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) understreker at funnet er i tråd med en interessant trend, står det i FNs pressemelding: Mennesker over hele verden har spist flere kalorier siden år 2000. Den høyeste økningen har man sett i 2021 i asiatiske land, spesielt.

I fjor spiste kvinner, menn og barn i Europa og Nord-Amerika flest kalorier – 3 540 per dag – mens afrikanske land spiste minst: 2 600 kalorier. Oseanias kaloriinntak var nærme USAs og Europas, på rundt 3 150.

FAO anslår at 676 millioner voksne er rammet av fedme i dag.

Varmere og varmere

FAO-data viser også at gjennomsnittstemperaturen i 2021 var mer enn 1,4 grader varmere enn mellom 1951 og 1980.

Europa opplevde den høyeste temperaturendringen, etterfulgt av Asia, mens Oseania har sett den minste endringen.

Klimagassutslipp i landbruksarealer gikk også ned med fire prosent mellom 2000 og 2020, sa FAO, med 70 prosent skapt på gårder.

Risutslipp er høye

FN-byråets statistikkårbok for 2022 bemerket også at mens storfe slipper ut rundt 50 ganger mer karbondioksid enn kyllinger, slipper risdyrking ut fem ganger mer karbon til atmosfæren enn hvete og grove korn.

FAOs «tallknusere» har funnet ut at 866 millioner mennesker jobber i landbruk i dag, basert på data fra mer enn 20 000 indikatorer som dekker mer enn 245 land og territorier.

Avlinger stiger

Dette tallet utgjør mer enn en fjerdedel av verdens arbeidsmarked, med en verdi på 3,6 billioner dollar.

— Dette representerer en 78 prosent økning i økonomisk verdi laget av seksten prosent færre mennesker – og Afrika har dobbelt så høy veksttakt – hvis man sammenligner nåtiden med år 2000, sa FN-byrået.

Siden 2000 har produksjonen av viktige avlinger som sukkerrør, mais, hvete og ris vokst med 52 prosent fra 2000 til 2020 – til 9,3 milliarder tonn.

Produksjonen av vegetabilsk olje økte med 125 prosent i denne perioden, mens palmeoljeproduksjonen gikk opp med 236 prosent. Kjøttproduksjon økte med 45 prosent (ledet av kylling), mens frukt og grønnsaker økte med 20 prosent eller mindre.

Blant det svimlende antallet fakta levert av FAO som ganske tenkelig kan dukke opp i en pubquiz, er sukkerrør verdens største avling, hvis man måler i volum, med 1,9 millioner tonn årlig. Mais kommer på nesteplass, på 1,2 millioner tonn.

Internasjonale funn

Den globale mateksporten har, i tillegg, steget til 1,42 billioner dollar, opp 3,7 ganger siden århundreskiftet.

På verdensbasis er de største mateksportlandene (hvis man ser på brutto), USA, Nederland og Kina. De største nettoeksportørene – de som eksporterer mer enn de importerer – er Brasil, etterfulgt av Argentina og Spania. De største nettoimporterende landene er Kina, Japan og Storbritannia.

En ufattelig 4,74 milliarder hektar av planetens overflate er jordbruksland, inkludert enger og beitemark, så vel som avlinger.

Likevel har det totale arealet som brukes til jordbruk falt med tre prosent siden år 2000. Dette er seks ganger lavere per innbygger enn ved århundreskiftet, med Afrika igjen i spissen.

Gammel formel

FAOs dataeksperter bemerket også at verdensomspennende bruk av plantevernmidler toppet seg i 2012 og begynte å synke i 2017. Landene med høyest plantevernmiddeltilførsel per hektar er Saint Lucia, Maldivene og Oman.