Den siste matprisindeksen til FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) viser at priser på fem råvarer, det vi sil korn, vegetabilsk olje, meieriprodukter, kjøtt og sukker, var lavere i august enn i juli.

Denne indeksen sporer de månedlige internasjonale prisene på disse råvarene. Indeksen viste i gjennomsnitt 138,0 poeng forrige måned, en nedgang på nesten to prosent fra juli, men 7,9 prosent over verdien året før.

Eksport fra Ukraina en faktor

FAO sa at nedgangen i kornprisene var på grunn av bedre produksjonsutsikter i Nord-Amerika og Russland, men også gjenopptakelsen av eksport fra Svartehavshavner i Ukraina.

En landemerkeavtale for å fjerne blokkeringen av Ukrainas korneksport midt i den pågående krigen ble signert i juli av landet, Russland, Tyrkia og FN.

Risprisene holdt seg i gjennomsnitt stabile i august, mens grove kornsorter, som mais, økte litt.

Prisen på vegetabilsk olje falt med 3,3 prosent, som er litt under august 2021-nivå. Økt tilgjengelighet av palmeolje fra Indonesia, på grunn av lavere eksportavgifter, og gjenopptakelsen av forsendelser av solsikkeolje fra Ukraina er grunnene for dette, sa FAO.

Høye priser på ost

Selv om meieriprisene så et fall på to prosent, holdt prisene seg 23,5 prosent høyere enn i august 2021. Prisen på ost økte for tiende måned på rad, selv om melkeprisene var lavere, etter forventninger om økte forsyninger fra New Zealand, selv midt i prognoser av lavere produksjon i Vest-Europa og USA.

Kjøttprisen gikk ned med 1,5 prosent, men holdt seg litt over åtte prosent høyere enn verdien i august i fjor.

Fjærkre falt internasjonalt på grunn av økt eksporttilgjengelighet, og storfekjøttprisene falt på grunn av svak innenlandsk etterspørsel i noen av verdens toppeksporterende land, mens grisekjøttpriser steg.

Sukkerprisene nådde også det laveste nivået siden juli 2021, hovedsakelig på grunn av høye eksporttak i India og lavere etanolpriser i Brasil.

Utsikter for hvete og korn

FAO har også gitt ut sin globale kornproduksjonsprognose for i år, som anslår en nedgang på nesten 40 millioner tonn, eller 1,4 prosent fra året før.

Hovedtyngden av denne nedgangen gjelder grove kornsorter, med maisavlingene forventes å falle 16 prosent under deres gjennomsnittlige femårsnivå på grunn av de eksepsjonelle varme og tørre værforholdene som påvirker Europa.

Derimot forventer FAO at det vil være et lite fall i hveteproduksjon over hele verden som følge av forventede rekordhøster i Russland og gunstige værforhold i Nord-Amerika.

Den globale risproduksjonen forventes også å synke med 2,1 prosent fra det høyeste nivået i 2021.