Den 6. oktober kom forslaget om statsbudsjettet for 2024. Det viste at regjeringen vil kutte flere millioner kroner totalt i støtte til FN-systemet. Nå blir forslaget vedtatt.

Svært alvorlig for UNAIDS

Regjeringen foreslo dramatiske kutt for FNs aidsprogram (UNAIDS) som jobber for å bekjempe hiv- og aidsepidemien. I enigheten med SV blir kjernestøtten til denne organisasjonen kuttet fra 45 millioner kroner til 20 millioner kroner – et kutt på hele 56 prosent.

Kuttet kan ha en ødeleggende effekt for sårbare grupper som LHBTIQ+-personer, sexarbeidere og narkotikabrukere -- som UNAIDS støtter for å gi tilgang til helsehjelp og for at sikre at rettighetene deres blir overholdt.

Aids dreper én person hvert minutt, ifølge tall fra 2022, og et dramatisk kutt i norsk finansiering vil kunne gjøre situasjonen enda mørkere, særlig siden Norge – frem til nå – har vært en viktig støttespiller, og en av de fremste giverne til UNAIDS.

Ytterlige kutt for FN

Posten «FN og globale utfordringer» har jevnlig blitt kuttet i statsbudsjettene de siste årene. Enigheten mellom regjeringen og SV gir en ytterlig reduksjon på over 10 prosent.

Dette betyr kutt flere år på rad for FNs fredsbyggingsfond, FNs generalsekretærs reformagenda, forebygging av konflikt, FN-sambandet og annet FN-arbeid.

Konsekvensene for FNs arbeid globalt kan bli store, som følge av denne store reduksjonen i finansiering. I Norge kan resultatet bli at FN-sambandets finansiering blir kraftig kuttet. FN-sambandet driver i dag et omfattende tilbud til barn og unge over hele Norge. Nettsiden vår, fn.no, som regnes som en hovedkilde til kunnskap om FN på norsk. Kuttes FN-sambandets finansering, vil tilbudene våre måtte reduseres, og særlig vil det gå ut over aktivitetene våre i distriktene.

Bistandsmålet nås heller ikke

For over 50 år siden, i 1970, bestemte FNs generalforsamling at land med god økonomi burde gi minst 0,7 prosent av sin bruttonasjonalinntekt (BNI) i bistand. I 1976 møtte Norge dette målet, og er ett av få land som har klart å nå det siden, med et mål om å sikre at én prosent av landets BNI går til bistand, som man også (omsider) klarte å oppnå i 2023.

Ifølge statsbudsjettforslaget når vi ikke vårt eget mål i 2024. Regjeringen foreslår bare 0,94 prosent av anslått BNI.

— I en tid der krig og kriser preger store deler av verden, barn og sivile lider i Gaza, Ukraina og Sudan og andelen fattige øker, er det svært alvorlig at regjeringen og SV velger å droppe målet om å gi 1 prosent av landets inntekter til bistand, sier Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet. Vi reagerer også sterkt på at regjeringen kutter i sin finansiering av FN. Norge er en av de viktigste bidragsyterne til FNs arbeid, og et kutt fra oss, får alvorlige konsekvenser globalt, understreker hun.