143 medlemsland stemte for denne resolusjonen, og 35 avsto. Kun fem land stemte mot: Belarus, Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea), Nicaragua, Russland og Syria. Et flertall av landene som avsto var afrikanske land, sammen med Kina og India.

— Et overveldende flertall av FNs medlemsland stemte nok en gang imot Russlands ulovlige annektering av ukrainske landområder. Dette viser at Russland fortsetter å være isolert, tvitret utenriksminister Anniken Huitfeldt, som satt i salen.

FNs generalforsamling
Skjermbilde av den gjenopptatte 11. spesialsesjonen til generalforsamlingen om Ukraina. Foto: UN Photo.

Forsvarer FN-pakten

Resolusjonen «forsvarer prinsippene» i FN-pakten, og bemerker at Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizhzhia-regionene er midlertidig okkupert av Russland, som et resultat av aggresjon. Dette krenker Ukrainas territorielle integritet, suverenitet og politiske uavhengighet.

På grunn av Russlands bruk av vetoretten over landets forsøk på annektering i Sikkerhetsrådet, måtte Generalforsamlingen automatisk ta opp resolusjonen i en debatt.

Umiddelbar snuoperasjon kreves

— Vi vil aldri gjenkjenne de såkalte «resultatene» og påståtte konsekvensene av disse falske «folkeavstemningene,» sa nordiske og baltiske land i sin uttalelse.

Resolusjonen som nå er vedtatt i det mest inklusive verdensforumet, oppfordrer alle land, men også FN og internasjonale organisasjoner til ikke å anerkjenne Russlands annekteringskrav og krever umiddelbar reversering av annekteringserklæringen.

— Det er svært viktig at vi opprettholder det internasjonale presset mot Putins krigføring i Ukraina, understreket Huitfeldt.

Resolusjonen ønsker velkommen og «uttrykker sin sterke støtte» for innsatsen til FNs generalsekretær António Guterres, og også medlemslands innsats, i deres arbeid for å deeskalere den nåværende situasjonen – i jakten på fred, gjennom dialog, forhandlinger og mekling.

Debatten om den ukrainske resolusjonen begynte mandag 10. oktober, da generalforsamlingspresident Csaba Kőrösi understreket at FN-pakten, generalsekretæren og selve forsamlingen hadde vært klinkende klare.

— Russlands invasjon og forsøk på annektering av ukrainsk. territorium med makt, er ulovlig.

Sivile områder bombet

Siden mandag morgen har Russland skutt opp dusinvis av missiler rettet mot sivile områder i flere ukrainske byer. Dette har ført til dusinvis av dødsfall og skader. Disse angrepene blir sett på som hevn for bombingen av Russlands bro til Krim på lørdag 8. oktober.

— Dette angrepet var «nok en uakseptabel eskalering» i Russlands invasjon av nabolandet 24. februar, sa generalsekretær Guterres.

— Når det blir en daglig rutine å se bilder av ødelagte byer og spredte lik, mister vi vår menneskelighet ... Vi må finne en politisk løsning, basert på FN-pakten og internasjonal lov, sa Kőrösi, da han talte i begynnelsen av debatten på mandag.

Hemmelig avstemning avvist

Debatten i generalforsamlingen begynte med en «prosedyreavstemning» om et tiltak som Russland hadde flagget. Russland foreslo at utkastet til resolusjon om Ukraina ble stemt over ved hemmelig avstemning, ikke gjennom en åpen registrert avstemning.

Albania, derimot, ba om en åpen avstemning. Det albanske forslaget fikk 107 stemmer for, 13 stemmer mot og 39 avholdende stemmer. Landets representant som hevdet at det ville sette en «farlig presedens» hvis et så vesentlig spørsmål om fred og sikkerhet ble stemt på i hemmelighet.