[[suggestion]]
ILO ønsker den første globale avtalen om fotballspilleres rettigheter velkommen

— Frie, uavhengige, sterke og representative arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner, sammen med tillit, engasjement og respekt fra myndighetene for partenes autonomi, er nøkkelbetingelser for effektiv sosial dialog i fotball, sa Guy Ryder, generaldirektør av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), under signeringsseremonien i Genève, Sveits.

Står samlet

Avtalen skaper et nytt internasjonalt forhandlingsrammeverk mellom World Leagues Forum (WLF) – som representerer 44 nasjonale profesjonelle fotballigaer som omfatter rundt 1 100 klubber – og FIFPRO, den globale fotballunionen – som representerer mer enn 60 000 profesjonelle fotballspillere som ansatte i internasjonal fotball industri, gjennom 66 nasjonale spillerforbund i Afrika, Amerika, Asia, Europa og Oseania.

Arbeidsgiver- og arbeidstakerrepresentanter signerte denne globale arbeidsavtalen for kvinnelige og mannlige profesjonelle fotballspillere, og ble enige om å ta større ansvar for å finne løsninger sammen på utfordringene i bransjen.

Denne avtalen erkjenner at kollektivt vedtatte standarder vil forbedre arbeidsforhold i det profesjonelle spillet, og forbedre denne multimilliarddollar sportens levedyktighet og vekst.

Grunnregler

Avtalen vil gi en plattform for å diskutere regler for å beskytte spillernes helse og sikkerhet sammen med en forpliktelse til å forbedre representasjonen og involveringen av nasjonale ligaer, deres medlemsklubber og spillerforbund.

Dessuten anerkjenner den behovet for større representasjon og omtanke for kvinnefotball – inkludert spørsmål knyttet til innenlandske konkurranser, klubber og spillere.

Forhandlinger kan også omfatte spørsmål som ansettelsesstandarder, håndtering av hjernerystelse, tiltak for å håndtere diskriminering og rasisme – inkludert på sosiale medier – og andre former for overgrep.

I henhold til avtalen kan ILO bli bedt om å gi ekspertråd på områder der den har ekspertise, inkludert implementering av avtalen.

— Fotball har makten til å inspirere og forene mennesker av alle nasjonaliteter og samfunnslag, uavhengig av kjønn og etnisitet, bekreftet ILO-sjefen og la til at spillerne må beskyttes av de grunnleggende prinsippene og rettighetene på jobben.

Mer om avtalen

Arbeidsavtalen følger grunnleggende prinsipper og rettigheter på jobben fastsatt av ILO i 1998-Erklæringen om fundamentale prinsipper og arbeidsrettigheter, som ble endret i 2022.

Det er også i tråd med konsensuspunkter fra ILOs globale dialog om anstendig arbeid i sport (2020).

Det vises også til ILO-konvensjonen om foreningsfrihet og vern av organisasjonsretten, 1948 (nr. 87) og ILO-konvensjonen om retten til å organisere seg til å føre kollektive forhandlinger, 1949 (nr. 98).

Stikkord

  • Arbeidsrettigheter
  • Avtale
  • ILO
  • Sport

Abonner på nyhetsbrev: