Mohsen Shekari ble hengt torsdag morgen etter at han ble dømt til døden for å ha «ført krig mot Gud». Offisielle myndigheter bekrefter at minst tolv andre mennesker er dømt til dødsstraff for samme eller lignende forbrytelser.

Det var den første henrettelsen av en demonstrant som er siktet for å ha tatt del i landsomfattende protester mot det iranske regimet. Urolighetene ble utløst etter at en kvinne døde i moralpolitiets varetekt, siktet for brudd på den strenge kleskoden i landet.

Brudd på internasjonal lov

FN-eksperter fordømmer henrettelsen, og frykter at dette bare er starten. De slår alarm om flere iranske musikere som er siktet for forbrytelser med dødsstraff.

— Henrettelser som følge av urettferdige rettsaker utgjør en vilkårlig berøvelse av liv, sier FN-ekspertene.

De oppfordrer Iran til stoppe henrettelsene, og avskaffe dødsstraff. Ekspertene understreker at under internasjonal lov så kan man kun dømmes til dødsstraff for de aller alvorligste forbrytelsene, som forsettlig drap. Det må også foregå en juridisk prosess som sikrer en rettferdig rettsak.

Rappere arrestert for kritikk

Minst 40 iranske sangere, forfattere, poeter, skuespillere, regissører og musikere har blitt arrestert og fengslet etter demonstrasjonene startet.

— Vi frykter for livene til iranske musikere som er siktet for forbrytelser som kan gi dødsstraff, advarer ekspertene.

De fremhever den kurdiske rapperen Saman Yasin, og den iranske rapperen Toomaj Salehi som er tiltalt bak lukkede dører, uten egne advokater til stede.

Begge rapperne er arrestert for å ha laget sanger som kritiserer de iranske myndighetene. Salehi er også anklaget for å ha publisert videoer hvor han ber folk delta på demonstrasjoner.

Tortur og mishandling

— Vi er også skremt av at de blir holdt i isolasjon, og påstander om tortur og mishandling av Toomaj Salehi, sier ekspertene.

Salehi har en brukket nese, flere brukne fingre og et alvorlig skadet ben, ifølge den nyeste informasjonen FN-ekspertene har mottatt.

— De er kun siktet for å dempe avvikende stemmer i landet og hindre mennesker i Iran fra å ta del i det kulturelle og offentlige liv, slo de fast.

Løslat demonstrantene

De gjentok også sin oppfordring om å umiddelbart løslate tusenvis av personer som er tiltalt for deres engasjement i fredelige demonstrasjoner.

Over 15 000 mennesker er blitt arrestert i forbindelse med protestene, ifølge FN. Irans undertrykkelse og voldelige svar på protestene utgjør et brudd på internasjonale menneskerettighetsavtaler som landet er en del av.

FN-ekspertene har uttrykt deres bekymringer til de iranske myndighetene om disse sakene, og anmoder dem til å stoppe overtredelsene.

Frykter massehenrettelser

— Sinnet som har bodd i det iranske folk denne høsten, har bare vokst (…). Iran har eskalert sine metoder og krysset en grense. Nå er det viktig at verden eskalerer sine i samme takt, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, leder for Iran Human Rights i Oslo.

Han frykter at de iranske myndighetene vil gjennomføre massehenrettelser av demonstranter, dersom henrettelsen av Shekari ikke får alvorlige konsekvenser.

Selv før demonstrasjonene har antall henrettelser økt i Iran. FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk sa i september at det allerede har vært over 400 henrettelser i år i Iran, for første gang på over fem år.

Spesialrapportørene og uavhengige eksperter utnevnt av Menneskerettighetsrådet i Genève for å undersøke og rapportere tilbake om spesifikke landsituasjoner eller tematiske spørsmål i alle deler av verden. Ekspertene jobber på frivillig basis, og er uavhengig fra enhver regjering eller organisasjon.