11. oktober hvert år markerer verden den internasjonale jentedagen. I 2022 markeres denne viktige dagen for tiende år på rad.

— Jenter er nøkkelen til en bedre verden. Vi trenger alle bidrag – fra jenter og gutter likt – for å oppnå de målene verden har skrevet under på.

Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet

— Når jenters menneskerettigheter er beskyttet og ivaretatt, kan de nå sitt potensiale og skape en bedre verden for seg selv, sine lokalsamfunn og sine land, sier FNs generalsekretær António Guterres.

Synligjør jenters verdi!

Når jenter får gå på skolen, er det mer sannsynlig at de lever sunne, produktive og tilfredsstillende liv, påpeker Guterres.

Med bra tilgang til helsetjenester, har jenter større selvtillit og kroppslig autonomi. Det er også viktig at jenter forstår de rettighetene de har, som retten til å leve uten trussel om vold. Da er det mer sannsynlig at de holder seg trygge og rapporterer overgrep, sier han.

Hvorfor trenger vi en egen FN-dag for jenter?

Denne viktige FN-dagen skal bidra til å sette søkelyset mot de utfordringene jenter møter. Mange av disse utfordringene forhindrer jenter i å få oppfylt sine grunnleggende rettigheter. Dette inkluderer beskyttelse, skolegang og mulighet til å bryte ut av fattigdom og å bestemme over egne liv.

Fra forstyrret utdannelse på grunn av konflikt til manglende seksuelle og reproduktive rettigheter, Guterres sa at covid-19-pandemien hadde gjort eksisterende byrder verre. Pandemien har også «visket ut mye» av det vi har oppnådd de siste ti årene, sier han.

En fersk FN-rapport viser at det vi har gjort langt fra bra nok fremgang på likestilling. Likestilling mellom kjønnene kan ta 286 år å oppnå viser denne rapporten.

Massive utdanningsutfordringer i mange land

Guterres har uttrykt sin bekymring over den ekskluderingen av jenter fra videregående skole i Afghanistan. — Dette er ikke bare dypt skadelig for dem, men også skadelig for et land som desperat trenger deres energi og bidrag, mener han. La jenter lære, har han igjen oppfordret Taliban-ledere.

FN-sjefen har understreket behovet – nå mer enn noen gang – for å fornye forpliktelsen til å jobbe sammen slik at jenter kan både nyte og utøve rettighetene sine, og spille en full og likeverdig rolle i deres lokalsamfunn og land.

— Å investere i jenter er å investere i vår felles fremtid, sa Guterres. På den internasjonale jentedagen, la oss doble vår innsats for å sørge for at jenter overalt er sunne, utdannede og trygge.

Føtter på gasspedalen: Et tiår senere

I løpet av de siste ti årene, sier FN, har man sett økt oppmerksomhet rundt spørsmål som er viktige for jenter – fra regjeringer, beslutningstakere og allmennheten – men også med flere muligheter for jenters stemmer til å bli hørt på den globale scenen.

Likevel forblir investeringer i jenters rettigheter begrenset ettersom de fortsetter å møte en mengde utfordringer for å oppfylle potensialet sitt. Disse blir verre av en kaskade ab kriser – klimaendringer, covid-19 og humanitær konflikt.

FN opprettholder imidlertid, at med motgang følger oppfinnsomhet, kreativitet, utholdenhet og motstandskraft.

Verdens 600 millioner ungdomsjenter har gang på gang vist at gitt ferdighetene og mulighetene, kan de være endringsskaperne som driver fremgang i lokalsamfunnene deres, og bygger sterkere tilbake for alle, inkludert kvinner, gutter og menn.

Ifølge FN er jenter klare for et tiår med foten på gasspedalen fremover.

Det er på tide at vi alle står ansvarlige – med og for jenter – og investerer i en fremtid som tror på deres handlefrihet, lederskap og potensiale.