[[suggestion]]
Menneskerettighetsbrudd i Libya må tas opp, understreker FN-undersøkelse

FNs uavhengige faktaoppdrag om Libya ble opprettet av Menneskerettighetsrådet i juni 2020 for å etterforske påståtte brudd på internasjonal menneskerettighetslov og internasjonal humanitærrett begått i Libya siden 2016.

Panelets siste offisielle besøk i Libya, som ble avsluttet i slutten av januar, hørte vitnesbyrd fra ofrenes slektninger. De har fortalt ekspertene om utenrettslige drap, tortur, vilkårlig internering, påtvungne forsvinninger, menneskehandel, intern fordrivelse, samt at det finnes massegravsteder og likhus med lik som familier ikke har tilgang til. Dette melder UN News.

Rettferdighet har ventet lenge

— Familiene til disse ofrene har ventet altfor lenge på rettferdighet, sa Mohammad Auajjar (Marokko), leder for FN-oppdraget som også inkluderer andre uavhengige menneskerettighetseksperter: Tracy Robinson (Jamaica) og Chaloka Beyani (Zambia og Storbritannia). — Libyske myndigheter skylder dem informasjon om sine kjære, å møte dem og gi dem svar. Stillhet er uakseptabelt, mener de.

— Vi har også gjentatte ganger bedt om svar på statusen til flere etterforskninger angående alvorlige menneskerettighetsbrudd, men til dags dato har vi ikke fått tilfredsstillende respons, la Auajjar til.

Robinson hevdet at statens innsats for å styrke rettsstaten «ikke har gitt rettferdighet for ofrene og deres familier».

Oppfordrer til løslatelse av Iftikhar Boudra

FN-ekspertene ba også om umiddelbar løslatelse av Iftikhar Boudra, som ble arrestert i Benghazi for fire år siden, etter kritiske kommentarer hun kom med i sosiale medier om militarisering i det østlige Libya.

Boudra er angivelig kritisk syk og hennes slektninger sier at de ikke har fått lov til å besøke henne på flere måneder.

Oppdraget takket det libyske utenriksdepartementet og den libyske FN-delegasjonen i Genève, for å tilrettelegge besøket til landet, som inkluderte møter med andre høytstående embetsmenn, inkludert sjefen for generalstaben for de libyske væpnede styrker, og presidenten for det øverste rettsrådet.

Oppdraget fortsetter

FNs faktaoppdrag ønsket velkommen invitasjonen fra høytstående embetsmenn og kvinner om å fortsette sine undersøkelser og sitt samarbeid med den internasjonalt anerkjente regjeringen i Libya.

Lær mer

På vår side om Libya finner du alt du behøver å vite om landet.

På vår konfliktside om Libya kan du lese mer om bakgrunnen av konflikten i Libya og hvordan FN støtter landet.

Stikkord

  • Libya
  • Menneskerettigheter
  • Menneskerettighetsrådet
  • OHCHR

Abonner på nyhetsbrev: