[[suggestion]]
Ny FN-sjef for menneskerettigheter

 

I september utnevnte António Guterres, FNs generalsekretær, østerrikeren Volker Türk til FNs neste høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR), etter godkjenning av generalforsamlingen.

Türk tiltrer mandag 17. oktober, og tar over stafettpinnen etter Michelle Bachelet, som gikk av 31. august.

— Türk har viet sin lange og utmerkede karriere til å fremme universelle menneskerettigheter, spesielt internasjonal beskyttelse av noen av verdens mest sårbare mennesker – flyktninger og statsløse, sa FN-sjefen i en uttalelse.

FN koordinering på høyeste nivå

Den nye Høykommissæren har den siste tiden koordinert globalt politisk arbeid, som undergeneralsekretær i FNs eksekutivkontor.

Han har også sikret FNs systemomfattende koordinering i oppfølgingen av generalsekretærens oppfordring til handling på menneskerettigheter (Call to Action for Human Rights) og rapporten til generalsekretæren, Vår delte agenda (Our Common Agenda), som setter FN visjon om å håndtere verdens sammenhengende utfordringer – gjennom tillit, solidaritet og menneskerettigheter.

Fra 2019 til 2021 fungerte Mr. Türk som assisterende generalsekretær for strategisk koordinering i FN-sjefens eksekutivkontor.

Flyktninger i søkelyset

Før det var han assisterende høykommissær for beskyttelse, ved FNs høykommissær for flykninger (UNHCR), i Genève – fra 2015 til 2019 – hvor han spilte en nøkkelrolle i utviklingen av landemerket den globale avtalen om flyktninger (Global Compact on Refugees).

I løpet av karrieren hadde den nyutnevnte menneskerettighetssjefen hatt en rekke nøkkelstillinger, inkludert ved UNHCRs hovedkvarter.

Fra 2009 til 2015 var han direktør for avdelingen for internasjonal beskyttelse; fra 2008 til 2009 som direktør for organisasjonsutvikling og ledelse; og fra 2000 til 2004 var han seksjonssjef for beskyttelsespolitikk og juridisk rådgivning.

Mr. Türk har også jobbet for UNHCR over hele verden. Han var UNHCRs representant i Malaysia, assisterende misjonssjef i henholdsvis Kosovo og Bosnia-Hercegovina, og regional beskyttelseskoordinator i Den demokratiske republikken Kongo, og i Kuwait.

Stafettpinnen gis videre

Türk vil etterfølge Michelle Bachelet fra Chile, som var Høykommissær fra 1. september 2018 til 31. august 2022.

I sin uttalelse uttrykte generalsekretæren takknemlighet for Bachelets «forpliktelse og dedikerte tjeneste til FN».

I løpet av sin embetsperiode, som inkluderte covid-19-pandemien, fokuserte hun på å styrke sosial beskyttelse, tilpasse seg å jobbe virtuelt, og utvide menneskerettighetsovervåkingen.

Fra økende fattigdom til økende ulikheter og mangel på tilgang til helsetjenester, vaksine og behandling til diskriminering og vold mot kvinner, måtte kontoret hennes raskt gi løsninger på disse og andre sentrale utfordringer.

På Bachelets siste dag trykket kontoret hennes på en stor, rød alarmknapp. De lanserte en rapport om alvorlige menneskerettighetsbrudd mot uighurfolket i Kina.

Fra september til oktober, har assisterende høykommissær for menneskerettigheter, Nada al-Nashif vært fungerende Høykommissær. Al-Nashif har tidligere vært assisterende generaldirektør for samfunns- og humanvitenskap i UNESCO og assisterende generaldirektør/regional direktør for Den internasjonale arbeidsorganisasjonens regionale kontor for Arabiske stater.

Türks bakgrunn

Türk har en doktorgrad i internasjonal rett fra Universitetet i Wien og en Master of Laws-grad fra Universitetet i Linz, Østerrike.

I tillegg har FNs nye menneskerettighetssjef publisert mye om internasjonal flyktningrett og internasjonal menneskerettighetslov og er flytende i engelsk, fransk og tysk, med praktiske kunnskaper i spansk. Les mer om Volter Türk på OHCHRs sider.

Abonner på nyhetsbrev: