[[suggestion]]
Påtroppende generalforsamlingspresident skal prioritere «fred, velstand, fremgang og bærekraft»

Ambassadør Dennis Francis – som har hatt en nesten 40 år lang karriere – vil ta roret i FNs viktigste politikkutformende organ, i september.

Han ble valgt med applaus under en seremoni i den ikoniske generalforsamlingssalen ved FNs hovedkvarter i New York. Dette melder UN News.

Fremme meningsfull dialog

Generalforsamlingen består av alle 193 FNs medlemsland, som alle har lik stemme. Oppgavene til denne Forsamlingen inkluderer å utnevne generalsekretæren, etter anbefaling fra Sikkerhetsrådet, og godkjenne organisasjonens årlige budsjett.

Francis sa at han vil prioritere å oppmuntre og legge til rette for meningsfull dialog.

— Det er mitt håp å bringe frem, med deres hjelp og støtte, en fornyet sans av forsoning, samarbeid og delt engasjement – for å takle de mange utfordringene og gripe enhver mulighet, uansett hvor «spirende», før generalforsamlingen, sa han.

— Jeg vil forsøke å forbedre nåværende tilnærminger, og ta i bruk nye med sannsynlige løsninger, siden vi prøver å levere – eller i det minste å styrke – grunnlaget for fred, velstand, fremgang og bærekraft, la han til.

Han snakket også om utdanningens fremtredende rolle i livet og karrieren hans, og understreket behovet for å sikre at alle mennesker har sjansen til å lære, i tråd med FNs bærekraftsmål, som krever å få slutt på ekstrem fattigdom og andre urettferdigheter, innen 2030.

Gjenoppbygge tillit

Den nåværende generalforsamlingspresidenten, Csaba Kőrösi fra Ungarn, bemerket at hans etterfølger tar med seg enorm kunnskap og erfaring til stillingen.

— Hans visjon for den 78. sesjonen – «Fred, velstand, fremgang og bærekraft» – gir et omfattende syn på arbeidet til generalforsamlingen når vi gjenoppbygger tilliten til og innenfor denne institusjonen, takler klimaendringer og streber etter å få bærekraftsmålene tilbake på spor, sa Kőrösi.

Med 100 dager igjen av hans verv, sa Kőrösi at han vil fortsette å fremme bruken av vitenskap for en bærekraftsforbedring, i forberedelsene til bærekraftstoppmøtet som vil finne sted under høynivåuken av generalforsamlingen i september,

Kritisk perspektiv

FNs generalsekretær António Guterres la til at embetsperiode til Francis kommer i «et dypt utfordrende øyeblikk», midt i konflikter, klimakaos og økende fattigdom, sult og ulikhet – mens oppnåelsen av bærekraftsmålene også «glipper utenfor rekkevidde».

Guterres sa at den påtroppende presidenten også bidrar med et kritisk perspektiv siden mange saker behandlet i FNs generalforsamling – som klimaendringer og et urettferdig globalt finanssystem – rammer små øystater som Trinidad og Tobago hardest.

— Vi ser frem til at den valgte presidenten viderefører temaet for sitt presidentskap «fred, velstand, fremgang og bærekraft» i året som kommer, og at han bringer denne forsamlingen sammen for å styrke det globale samarbeidet i dette vanskelige øyeblikket, sa han.

En lang karriere

Francis er for tiden Trinidad og Tobagos faste representant i FN i New York og har hatt en diplomatisk karriere som strekker seg over nesten fire tiår.

I løpet av denne perioden hadde han rang som ambassadør i 18 år på rad, frem til hans obligatoriske pensjonisttilværelse i 2016, noe som gjorde ham til landets lengst tjente ambassadør.

Før han forlot vervet som direktør for multilaterale relasjoner, var han seniorrådgiver for utenriksministeren i alle multilaterale saker, inkludert klimaendringer og forhandlingene for 2030-agendaen for bærekraftig utvikling og bærekraftsmålene.

Lær mer

Her kan du lese mer om FNs generalforsamling

Her kan du lese mer om hva som skjer i FN i 2023

Stikkord

  • UNGA78
  • Trinidad og Tobago
  • Generalforsamlingen
  • UNGA

Abonner på nyhetsbrev: