Ugandas parlament har vedtatt omfattende anti-homofililovgivning som foreslår tøffe nye straffer for likekjønnede forhold og kriminaliserer alle som identifiserer seg som lesbisk, homofil, bifil, transseksuell og skeiv (LHBT+).

Skulle den bli signert av landets president, blir denne loven den første i verden som kriminaliserer å identifisere seg som LHBT+, ifølge organisasjonen Rights Watch.

Blant det verste i verden

— Vedtakelsen av dette diskriminerende lovforslaget – sannsynligvis blant det verste i sitt slag i verden – er en dypt forstyrrende utvikling, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Türk, i en pressemelding. Han oppfordrer president Yoweri Museveni til ikke å kunngjøre det til lov.

— Hvis presidenten undertegner loven, vil den gjøre lesbiske, homofile og bifile mennesker i Uganda til kriminelle rett og slett for å eksistere, for å være den de er. Det kan gi carte blanche for systematiske brudd på nesten alle deres menneskerettigheter og tjene til å hetse folk mot hverandre, understreket han.

Lovforslaget, vedtatt av Ugandas parlament 21. mars, foreslår dødsstraff for forbrytelsen «grov» homofili, livsvarig fengsel for «forbrytelsen av homofili», opptil fjorten års fengsel for forsøk på homofili, og opptil 20 års fengsel for å fremme homofili. Forslaget venter nå på presidentens signatur for å bli lov.

— Lovforslaget blander sammen forhold med og uten samtykke – førstnevnte skal aldri kriminaliseres, mens sistnevnte krever bevisbaserte tiltak for å få slutt på seksuell vold i alle dens former – inkludert mot barn, uansett kjønn eller seksuell legning til gjerningspersonen. Dette lovforslaget vil være en massiv distraksjon fra å ta de nødvendige tiltakene for å få slutt på seksuell vold, sa Høykommissæren.

Den vedtatte nye lovgivningen utsetter også journalister, helsearbeidere og menneskerettighetsforkjempere for lange fengselsstraffer bare for å gjøre arbeidet sitt, la han til.

I konflikt med menneskerettighetsforpliktelser

— Ikke bare er dette lovforslaget i konflikt med Ugandas egne konstitusjonelle bestemmelser som fastsetter likhet og ikke-diskriminering for alle – det strider også mot landets internasjonale juridiske forpliktelser om menneskerettigheter og politiske forpliktelser om bærekraftig utvikling, og setter aktivt folks rettigheter, helse og sikkerhet i alvorlig fare.

Vedtakelsen av denne lovgivningen kommer i kjølvannet av en økning i homofobisk retorikk blant politikere, religiøse ledere og andre deler av det ugandiske samfunnet, som ytterligere har forverret sikkerhetsrisikoen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Ifølge en sivilsamfunnsgruppe rapporterte mer enn 110 LHBT+-personer bare i februar 2023 i Uganda om hendelser, inkludert arrestasjoner, seksuell vold, utkastelser og offentlig stripping, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Ikke et «verdispørsmål»

— La oss være klare: dette handler ikke om «verdier». Å fremme vold og diskriminering av mennesker for den de er og den de elsker er galt, og alle uoppriktige forsøk på å rettferdiggjøre dette ut fra «verdier» bør ropes ut og fordømmes», sa høykommissæren.

Han hyllet også de modige parlamentarikerne og aktørene i det sivile samfunnet som talte for menneskerettigheter og ikke-diskriminering – og mot lovforslaget. Turk.

— Denne loven, hvis den blir undertegnet, vil ha alvorlige negative konsekvenser for samfunnet som helhet, og viske bort gevinster gjort over år, understreket Turk.

Mange fordømmer forslaget

Mange regjeringer og menneskerettighetsorganisasjoner har gått ut mot forslaget.

Det hvite hus har advart Uganda om mulige økonomiske konsekvenser dersom den nye loven trer i kraft. Utenriksdepartementet har også langet ut mot dette lovforslaget.

— Vi er dypt bekymret over det ugandiske parlamentets beslutning om å vedta en anti-homofililov, står det i en uttalelse. Hvis den trer i kraft, vil det true menneskerettighetene til alle ugandere, og føre til økt diskriminering og forfølgelse. Norge står fast mot dødsstraff under noen omstendigheter, understreker de. Denne uttalelsen ble også delt på sosiale medier.