FN har kunngjort at 5,6 milliarder dollar er nødvendig for å sikre humanitær bistand i Ukraina og til millioner av mennesker på flukt fra det krigsherjede landet, ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA).

Nå som krigen er i ferd med å gå inn i sitt andre år har OCHA og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) kommet med en felles og oppdatert appell. De anslår 21,8 millioner ukrainske kvinner, menn og barn trenger humanitær bistand.

— Lidelsene til det ukrainske folket er langt fra over – de trenger fortsatt internasjonal støtte, understreker OCHA-sjefen.

Død, ødeleggelse og fordrivelse daglig

— Krigen fortsetter å forårsake død, ødeleggelse og fordrivelse daglig – i et svimlende omfang, sa FNs humanitære sjef Martin Griffiths i en uttalelse. Vi må gjøre alt vi kan for å nå de samfunnene som er vanskeligst å nå, også de nære frontlinjene, sa han.

Behovene er så store at hjelpeorganisasjoner ikke kan nå alle, men FN sa at de forespurte 5,6 milliarder dollarene vil nå til sammen 15,3 millioner kvinner, menn og barn som har størst behov i år.

Den humanitære responsplanen for Ukraina – som samler mer enn 650 partnere, de fleste av dem ukrainske organisasjoner – har behov 3,9 milliarder dollar i støtte for å nå 11,1 millioner mennesker med mat, helsehjelp, kontanter og annen livreddende hjelp.

1,7 milliarder dollar er nødvendig for å hjelpe de mer enn fire millioner ukrainske menneskene på flukt som nå er i andre land over hele Øst-Europa, heter det.

Mesteparten av dette beløpet vil gå til Polen, som har tatt imot mer enn 1,5 millioner ukrainske flyktninger, og Moldova, det viktigste transittlandet for ukrainere, før de reiser videre inn i Europa.

Nesten alle på flukt er kvinner og barn

Kvinner og barn utgjør rundt 86 prosent av den totale befolkningen på flukt, ifølge FN.

— Europa har vist at de er i stand til dristig, kollektiv handling for å hjelpe flyktninger, sa FNs flyktningsjef Filippo Grandi i uttalelsen. Vi må imidlertid ikke ta disse handlingene, eller gjestfriheten til vertssamfunnene, for gitt, sa han. Kontinuerlig internasjonal støtte og solidaritet er nødvendig, inntil alle de på flukt kan reise tilbake til sine hjem i trygghet og verdighet, som også må forbli vår prioritet, understreket Grandi.

Siden krigen startet, har humanitære organisasjoner i Ukraina jobbet for å nå mennesker over hele landet. Nesten 16 millioner mottok hjelpe- og beskyttelsestjenester i 2022, også i områder utenfor den ukrainske regjeringens kontroll.

Begrenset tilgang til levebrød

Krigen har dypt påvirket tilgangen til levebrød, og forstyrret markedsstabiliteten – spesielt i sørlige og østlige oblaster – og ytterligere forverret humanitær lidelse inne i Ukraina, ifølge appellen.

— Et flertall av ukrainere har angivelig redusert matforbruket og de har måttet bruke sparepengene sine. Økende arbeidsledighet, skyhøy inflasjon og utilstrekkelig sosialhjelp er også tilfelle, advarer appellen.

Og selv om mat og andre nødvendige gjenstander fortsatt er tilgjengelig for de fleste i områder under kontroll av den ukrainske regjeringen, advarer FN om at slike gjenstander er «vanskelige for mange mennesker å ha råd til, uten kontanter, kuponger eller livsoppholdshjelp».

— Disse tingene er selvsagt mye vanskeligere å få tak i områder som opplever konstant bombing, står det i appellen. Den fremhever en systematisk ødeleggelse av sivil infrastruktur fra krigens begynnelse, og frem til nå.

Felles innsats i 2023

I 2023 vil felles innsats og fortsatt støtte til begge responsplanene gjøre det mulig for partnere i Ukraina og vertsland å nå millioner av mennesker med beskyttelsestjenester. Dette inkluderer psykisk helse og psykososial støtte, barnevern og kjønnsbasert voldsforebygging og respons, krisesenterstøtte, forsyninger til grunnleggende behov og kontanthjelp.