Det første koleratilfellet ble meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) av det libanesiske folkehelsedepartementet 6. oktober. Siden det har laboratoriet bekreftet 381 tilfeller.

Mens utbruddet opprinnelig var begrenset til nordlige distrikter, har det spredt seg raskt, sa WHOs kontor i Libanon. I dag har laboratoriebekreftede tilfeller nå blitt rapportert i alle åtte guvernører og 18 av 26 distrikter.

Kolerastammen (Serotype Vibrio cholerae O1 El-Tor Ogawa) er den samme som den som man kan finne i Syria.

Dødelig, men kan forebygges

— Kolera er dødelig, men det kan forebygges gjennom vaksiner og tilgang til rent vann og sanitæranlegg, sier Dr. Abdinasir Abubakar, WHOs representant i landet. Kolera er ofte enkelt å behandle med oral rehydrering, eller antibiotika for mer alvorlige tilfeller.

— Situasjonen i Libanon er skjør. Landet sliter allerede med å bekjempe andre kriser – forsterket av langvarig politisk og økonomisk forverring, understreker han.

WHO jobber sammen med folkehelsedepartementet for å prøve å dempe utbruddet – i samarbeid med andre humanitære partnere.

Sammen har de utarbeidet en nasjonal koleraberedskaps- og responsplan. Denne skisserer de mest påtrengende intervensjonene som kreves, samtidig som den skalerer opp overvåking i de områdene med flest tilfeller.

WHO trapper opp støtte

Gitt mangelen på både helsepersonell og medisinsk utstyr i Libanon, har WHO bidratt med laboratoriereagenser (som ofte brukes i kjemiske laboratorieeksperimenter og analyser), behandlingssett og raske diagnostiske tester til de to referanselaboratoriene, tre fengsler og tolv sykehus utpekt for kolerabehandling.

WHO har også utplassert sykepleiere og leger til sykehus i de mest berørte områdene. Anskaffelsen og forhåndsposisjoneringen av ytterligere koleraforsyninger er også underveis, sier WHO.

I tillegg sørger FN-organisasjonen for at riktig klinisk ledelsespraksis, infeksjonsforebygging og -kontroll, og koleratestprotokoller er på plass. Dette er meget viktig for å begrense økningen i tilfeller.

Den første forsendelsen med medisiner og forsyningssett kom fra WHOs Dubaikontor.

Kompetansehevning på plass

De siste ukene har WHO støttet en rekke opplæringskurs over hele landet for å forbedre tidlig oppdagelse og rapportering av mistenkte koleratilfeller. Disse hare også som mål å forbedre klinisk ledelse og øke bevisstheten blant mennesker og helsepersonell på frontlinjen.

Til tross for global mangel på koleravaksinen, støtter WHO Folkehelsedepartementet for å sikre 600 000 doser til de som er mest utsatt, inkludert frontlinjearbeidere, fanger, flyktninger og deres vertssamfunn.

Gitt den raske spredningen av utbruddet, prøver WHO å finne flere vaksinedoser.

Økonomisk sammenbrudd

Sårbarheten til kvinner, menn og barn i Libanon har blitt verre, på grunn av den langvarige økonomiske krisen og begrenset tilgang til rent vann og gode sanitærforhold over hele landet.

Migrasjonen av helsepersonell til andre land, forstyrrede forsyningskjeder og uoverkommelig energiforsyning har også alvorlig svekket responskapasiteten til sykehus og primærhelsetjenester.