[[suggestion]]
WHO: Råd lansert for å utvikle tuberkulosevaksiner, i håp om å redde millioner av liv

Generaldirektøren i  Verdens helseorganisasjon (WHO) Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus kunngjorde opprettelsen av Rådet – TB Vaccine Accelerator Council – på et høynivåpanel ved Verdens økonomiske forums årsmøte som holdes 16.-20. januar, i Davos, Sveits. Dette melder UN News.

Innovative helsetiltak kan både utarbeides og leveres raskt – hvis de blir prioritert politisk og tilstrekkelig finansiert. Dette bemerket Tedros under åpningsinnlegget. Han mener at dette er en av de viktigste lærdommene fra covid-19-responsen. Ingen nye tuberkulosevaksiner har blitt lisensiert på et århundre, til tross for dens skadelige innvirkning på menneskers helse.

— Utfordringene som presenteres av tuberkuloses og covid-19 er forskjellige, men ingrediensene som akselererer vitenskap, forskning og innovasjon er de samme: presserende offentlige investeringer på forhånd, støtte fra filantropi, og engasjement fra privat sektor og lokalsamfunn, sa WHO-sjefen. Vi tror dette feltet vil dra nytte av lignende koordinering på høyt nivå, understreket han.

Ingen nedgang

Det nye Rådet skal bringe sammen donorer, internasjonale organisasjoner, myndigheter og også de med tuberkulose – for å identifisere og overvinne barrierer for vaksineutvikling.

Tuberkulose er forårsaket av bakterier som hovedsakelig påvirker lungene. Det spres gjennom luften når noen som har tuberkulose hoster, nyser eller spytter.

Sykdommen kan både helbredes og forebygges, men til tross for globale forpliktelser om å få slutt på tuberkulose innen 2030, viser epidemien ingen tegn til å avta, sier WHO.

I 2021 ble omtrent 10,6 millioner syke av sykdommen, og 1,6 millioner mistet livet. Legemiddelresistens fortsetter å være et stort problem, med nærmere en halv million mennesker som utvikler legemiddelresistent tuberkulose hvert år.

En eneste vaksine

Foreløpig er Bacillus Calmette-Guérin (BCG)-vaksinen, utviklet i 1921, den eneste lisensierte tuberkulosevaksinen. Mens BCG gir moderat effekt for å forhindre alvorlige former for tuberkulose hos spedbarn og små barn, beskytter den ikke ungdommer og voksne, som står for nesten 90 prosent av tuberkuloseoverføringer globalt.

En ny studie om investering i nye tuberkulosevaksiner anslår at over 25 år kan en vaksine som er 50 prosent effektiv for å forebygge sykdom blant unge mennesker og voksne avverge opptil 76 millioner tuberkulosetilfeller.

Hver dollar investert i en 50 prosent-effektiv vaksine frembringe en økonomisk avkastning på 7 dollar i form av unngåtte helsekostnader og økt produktivitet. I tillegg kan rundt 8,5 millioner liv reddes. Dette kan også avverge 6,5 milliarder dollar i kostnader for rammede husholdninger, spesielt for de mest fattige og sårbare.

I mellomtiden kan en vaksine med 75 prosent effekt forebygge opptil 110 millioner nye tuberkulosetilfeller og 12,3 millioner dødsfall.

Land vil møtes senere i år for et FNs høynivåmøte for å vurdere fremdriften på forpliktelsene som ble gitt i en politisk erklæring fra 2018 om kampen mot tuberkulose. WHO beskrev hendelsen som en viktig mulighet til å forbedre tilbakeslag i responsen på viruset, som inkluderer hasteutvikling og levering av nye vaksiner.

 

Stikkord

  • Covid-19
  • Helse
  • Tuberkulose
  • Vaksiner
  • WHO

Abonner på nyhetsbrev: