[[suggestion]]
Verdens humanitære dag
 

Verdens humanitære dag hedrer de som jobber med å hjelpe andre, ofte med livet som innsats. Samtidig retter dagen søkelys på det enorme behov for humanitær hjelp.

Hjelpearbeidere gir både akutt nødhjelp og bidrar til gjenoppbygging

Hjelpearbeidere er ofte de første på plass for å gi livreddende nødhjelp etter en katastrofe. Samtidig jobber de med langsiktig gjenoppbygging av samfunn som er rammet av katastrofer, uavhengig hvor de er i verden og uten å diskriminere på bakgrunn av nasjonalitet, sosial tilhørighet, religion, kjønn, rase eller andre faktorer.

Hjelpearbeidere kan være internasjonale, men de fleste kommer fra det landet de arbeider i.

Humanitær bistand er basert på fire grunnleggende prinsipper - humanitet, upartiskhet, nøytralitet og uavhengighet. Humanitære hjelpearbeidere bør respekteres, og ha mulighet til å nå de som trenger  det mest.

I 2017 ba FN om midler til å hjelpe over 100 millioner mennesker. Dessverre har bare en brøkdel av pengene kommet inn. 

Historikk 

19. august 2003 ble FNs hovedkvarter i Bagdad utsatt for et bombeangrep. 22 FN-ansatte ble drept, deriblant FNs spesialutsending til Irak, Sergio Vieira de Mello.

I 2008 vedtok FNs generalforsamling at verdens humanitære dag skulle markeres på denne datoen. På denne måten ville de rette søkelys på det viktige arbeidet som hjelpearbeidere utfører verden over. Samtidig er dagen en anledning til å rette ekstra oppmerksomhet på situasjoner og mennesker som trenger humanitær hjelp. På denne dagen minnes også FN de som har blitt skadet eller mistet livet mens de hjalp andre som trengte hjelp.

Se resolusjonen som opprettet dagen her

Nordmannen Ole Helge Bakke var den første som mistet livet i FN-tjeneste, da han ble skutt i Palestina i 1948. I 1961 mistet FNs generalsekretær Dag Hammaskjöld livet i en flyulykke med seks andre FN-ansatte.

Lær mer

Abonner på nyhetsbrev: