[[suggestion]]
Verdensdagen for psykisk helse (WHO)
Verdensdagen for psykisk helse (WHO)
En kvinne strekker hendene i været og smiler bredt. På veggen bak henne er en stor sol malt med graffiti. Foto: UN Photo/Martine Perre

Verdensdagen for psykisk helse

Den tiende oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse i over 150 land.

Psykiske plager og lidelser er utbredt i Norge. I løpet av livet vil 30-50 prosent av befolkningen oppleve psykiske vansker av et visst omfang, ifølge Helsedirektoratets rapport fra 2015.

God helse er FNs bærekraftsmål nummer tre, og en del av dette er god mental helse og livskvalitet. Markering av Verdensdagen for psykisk helse kan føre til større åpenhet om psykisk helse. Målet er at slik åpenhet vil gjøre det lettere for personer å dele tanker med andre, styrke den psykiske helsen og skape et varmere og mer inkluderende samfunn.

Det norske temaet for 2020: Spør mer

Temaet for den nasjonale markeringen av Verdensdagen 2020 i Norge er «spør mer». Det handler om å vise interesse for andre, og være oppmerksomme og til stede, noe som vil ha positiv effekt på vår egen og andres psykiske helse. Når vi viser interesse og er nysgjerrige, kan vi lære mer både om oss selv og andre, vi kan inkludere mer og vi kan og fange opp ting som kan gjøre tilværelsen tung for andre. 

Målet for verdensdagen for psykisk helse 2020 er å:

  • Øke kunnskap om hva som styrker den psykiske helsen
  • Bidra til mer åpenhet om psykiske utfordringer
  • Bidra til trivsel, læring og personlig utvikling for deg selv og andre

Arrangementer i Norge

I Norge er det organisasjonen Mental Helse som koordinerer Verdensdagen på vegne av Helsedirektoratet. I tillegg står en rekke organisasjoner, kommuner, helseforetak og frivillige bak ulike arrangementer over hele landet.

Live stream 10.oktober

I 2020 vil Verdensdagen for psykisk helse markeres med en storslått direktesending fra Oslo lørdag 10. oktober kl. 19.00 – 20.00. Sendingen er i samarbeid med Mental Helse.

Markeringen vil bestå av konserter med noen av landets fremste artister og samtaler med både aktuelle og profilerte personer om årets tema som er «Spør mer». Temaet skal sette søkelyset på at alle har en psykisk helse og hvordan vi som medmennesker kan være mer oppmerksomme på de rundt oss og bidra til større åpenhet. Sendingen finner sted på Verdensdagen for psykisk helse sin Facebook-side kl. 19.00.

Historikk

Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet i 1992 av World Federation For Mental Health (WFMH). I begynnelsen hadde ikke markeringen et spesielt tema, men ble brukt for å opplyse og informere om mentale helseproblemer. Siden 1994 har dagen blitt markert med et nytt tema hvert år. Den internasjonale markeringen retter i 2019 fokus på selvmordsforebygging.

Lær mer

Verdensdagen for psykisk helse - Mental Helse 

FNs bærekraftsmål 

Statistikk: Selvmord 

Verdens helseorganisasjon (WHO)

Abonner på nyhetsbrev: