Det første ministermøtet i den globale alliansen for å få slutt på aids blant barn har tatt et viktig skritt i den rette retningen for å sikre at alle gutter og jenter med hiv kan få tilgang til livreddende behandling, og at hiv-positive mødre kan føde babyer fri for viruset. Dette melder FN.

Ministre og representanter har nå ferdigstilt planer som inkluderer å teste flere gravide kvinner og bedre knytte dem til omsorg, samt finne og ta vare på spedbarn og barn som lever med hiv.

Håp og hjertesorg

Internasjonale partnere har også planlagt hvordan de vil støtte disse viktige landene slik at de raskere kan nå disse målene.

— Dette møtet har gitt meg håp, sa Winnie Byanyima, administrerende direktør for FNs aidsprogram (UNAIDS), som leder den globale kampen for å få slutt på sykdommen.

— Barn som lever med HIV er en ulikhet som knuser hjertet mitt, og ledere har i dag uttrykt sin forpliktelse til den målbevisste handlingen som trengs for å rette opp dette, la hun til.

Dødsfall hvert femte minutt

For tiden mister ett barn over hele verden livet hvert femte minutt av Aids-relaterte årsaker.

Omtrent halvparten av barna som lever med hiv, 52 prosent, er på livreddende behandling, mens 76 prosent av voksne får antiretrovirale midler, som Verdens helseorganisasjon (WHO) har beskrevet som «en av de mest åpenbare forskjellene i aids-responsen».

Selv om barn utgjør bare fire prosent av mennesker som lever med hiv, står de for 15 prosent av alle aids-relaterte dødsfall.

Engasjement og støtte

FNs barnefond (UNICEF) ønsket ledernes forpliktelser velkommen og lovet UNICEFs fulle støtte.

— Hvert barn har rett til en sunn og håpefull fremtid, sa UNICEFs assisterende direktør Anurita Bains. Vi kan ikke la barn fortsette å bli etterlatt i den globale hiv- og aidsresponsen, a hun til.

Den globale alliansen for å få slutt på aids hos barn ble avduket på aids-konferansen i Montréal, Canada, i juli 2022.

Resultatet av dets første ministermøte, Dar-es-Salaam-erklæringen om handling for å få slutt på aids blant barn, ble enstemmig godkjent.

Ikke rom for selvtilfredshet

Tanzanias visepresident, Philip Mpango, ba om å gå videre som et kollektiv.

— Alle av oss – i vår kapasitet – har en viktig rolle å spille for å få slutt på aids blant barn," sa han. Den globale alliansen går i riktig retning, og vi må ikke forbli selvtilfredse. 2030 står foran dørstokken vår, understreket han.

Tanzania er blant de tolv landene med høy hiv-belastning som har sluttet seg til Alliansen i første fase.

De andre er Angola, Kamerun, Côte d'Ivoire (Elfenbenskysten), Den demokratiske republikken Kongo, Kenya, Mosambik, Nigeria, Sør-Afrika, Uganda, Zambia og Zimbabwe.

Tidlig testing og behandling

Arbeidet vil fokusere på fire pilarer, inkludert tidlig testing og optimal behandling for spedbarn, barn og ungdom; samt tette hull i behandlingen av hiv-positive gravide og ammende kvinner, for å eliminere smitte til babyene deres.

Landene vil også legge ressurser ned i å forebygge nye hiv-infeksjoner blant gravide og ammende ungdomsjenter og kvinner, i tillegg til å ta opp rettigheter, likestilling og strukturelle barrierer som hindrer tilgang til tjenester.

Fremgang er mulig!

UNAIDS mener at fremskritt er mulig, ettersom seksten land og territorier allerede har blitt sertifisert for validering av begrenset mor-til-barn-overføring av HIV og/eller syfilis.

Mens hiv og andre infeksjoner kan overføres under graviditet eller amming, kan rask behandling eller pre-eksponeringsprofylakse (PrEP) for mødre avbryte prosessen.

I fjor ble Botswana det første afrikanske landet med høy hiv-prevalens som ble validert som å være på vei til å eliminere «vertikal overføring av hiv». Dette betyr at landet hadde færre enn 500 nye infeksjoner blant babyer per 100 000 fødsler.

Den vertikale overføringshastigheten i Botswana er nå på to prosent, mot 10 prosent for et tiår siden.