Viktig for deg, viktig for meg: Den internasjonale arbeidskonferansen gjennom tidene

Mange av de rettighetene vi har i arbeidslivet, og kanskje tar for gitt, kommer fra den årlige ILO-konferansen, der regjeringer deltar på lik linje med arbeidsgivere og fagforeninger.

Les mer på fn.no →

Fersk rapport

En ny ILO-rapport viser at «polykriser» og økende gjeldsnivåer uforholdsmessig påvirker land i det globale sør og forverrer det globale jobbgapet mellom rikere og fattigere land. — Investering i mennesker gjennom jobber og sosial beskyttelse vil bidra til å redusere gapet mellom rike og fattige land, og rike og fattige mennesker, mener Gilbert F. Houngbo, ILOs generaldirektør. Foto: Bobot Go.

«Polykriser» har forverret det globale sysselsettingsskillet
Internasjonalt samarbeid for å styrke arbeidsplasser og sosial beskyttelse kan bidra til en snuoperasjon når det gjelder økende forskjeller mellom høy- og lavinntektsland.

Les mer på fn.no →

Nytt samarbeid

Den nye avtalen mellom EU-kommisjonens felles forskningssenter (JRC) og ILO vil bygge på suksessen til et treårig EU-finansiert forskningsprosjekt om å «Bygge partnerskap om fremtidens arbeid». Det nye samarbeidet har som mål å fylle politiske hull og å bedre kommunisere funnene til beslutningstakere og andre som er involvert i jakten på sosial rettferdighet. Foto: ILO/M. Crozet.

ILO og EU-kommisjonen slår seg sammen for å forske på jobbskaping og sosial rettferdighet
ILO og EU-kommisjonens felles forskningssenter (JRC) satser på ny forskning innenfor makro- og investeringspolitikk som kan skape flere og bedre jobber, og bane veien for sosial rettferdighet.

Les mer på ilo.org →

ILO rundt om i verden

Det nye lovverket i Irak utvider den juridiske dekningen av trygdesystemet betydelig, og dekker alle arbeidere inkludert uformelle arbeidere, selvstendig næringsdrivende og medvirkende familiearbeidere. Den utvider også rettigheter til å omfatte fødselspenger og dagpenger for første gang. Foto: Iraqi Council of Representatives.

Irak vil bygge et trygdesystem for å beskytte arbeidere
Iraks parlament har stemt frem et nytt trygdelovverk, som innfører vidtrekkende reformer av trygdesystemet for arbeidstakere i privat sektor.

Les mer på ilo.org→

Et ILO-prosjekt skaper anstendige arbeidsplasser for de som er rammet av jordskjelvene i den syriske byen Aleppo, og gjenoppbygger infrastruktur i skadede nabolag. Rundt 5 200 arbeidsdager vil skapes gjennom denne ordningen. Dette vil gi 100 arbeidere umiddelbare og kortsiktige anstendige jobber. Foto: ILO.

Syria: ILO skaper infrastrukturjobber i Aleppo
Et nytt ILO-prosjekt skaper anstendig arbeid for lokalsamfunnet rammet av jordskjelvene i Aleppo, samtidig som det gjenoppbygger infrastruktur i skadede nabolag.

Les mer på ilo.org →

De siste ratifikasjonene

Flere land har ratifisert viktige ILO-konvensjoner i 2023. Foto: UNFCCC/Kiara Worth.

Norge skal ratifisere ILO-konvensjon nr. 190!
Arbeids- og inkluderingsdepartementet sendte i mars et forslag om ratifikasjon av ILO-konvensjon nr. 190 – som handler om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet – og om endringer i arbeidsmiljølovens regelverk om trakassering til høring. Disse forslagene ble diskutert og vedtatt på Stortinget 1. juni.

Les mer på stortinget.no→

— ILO-konvensjon nr. 190 mot vold og trakassering er en erkjennelse av alles rett til å arbeide uten vold eller trakassering. Konvensjonen er spesielt viktig for kvinner som møter uforholdsmessig mye vold og seksuell trakassering i arbeidslivet, sa nestleder Silje Naustvik i Unio på ETUC-kongressen denne uken. Foto: ILO/J. Aliling.

Former en mer rettferdig framtid for arbeidstakere

I debatten om framtidas arbeidsliv i Europa løftet Unios nestleder Silje Naustvik kampen mot vold og trakassering i arbeidslivet. Det dreier seg om et stort problem sa hun til den europeiske fagorganisasjonskongressen.

Les mer på unio.no→

— Vi vet at det dessverre skjer seksuell trakassering i arbeidslivet. Ett overtramp eller én ubehagelig opplevelse, er en for mye. Alle skal ha det trygt og godt på jobb. Dette er viktig både for den enkelte arbeidstaker, men også viktig for trivsel og arbeidsmiljøet på arbeidsplassen, sier Nina Melsom arbeidslivsdirektør i NHO. Foto: Mihai Surdu/Unsplash.

Det skal være nulltoleranse for trakassering på jobb

4 prosent har opplevd seksuell trakassering i en jobbsituasjon de siste 12 månedene. NHO har vært med å utvikle en veileder med seks tiltak for å forebygge og håndtere seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Les mer på nho.no→

Pride-måneden

Seksuelle- og kjønnsminoriteter, LHBT+, er ikke nevnt i bærekraftsmålene. Likevel mener FN at å sikre skeives rettigheter er avgjørende for å nå målene. Foto: Ian Taylor/Unsplash.

Hvor viktig er de skeives kamp mot diskriminering for at verden skal oppnå FNs bærekraftsmål innen 2030?

Seksuelle- og kjønnsminoriteter, LHBT+, er ikke nevnt i bærekraftsmålene. Likevel mener FN at å sikre skeives rettigheter er avgjørende for å nå målene. Les mer på fn.no→

Veien videre for FN-sambandet

FN-sambandets nye strategi for 2024-2027 ble vedtatt på landsmøtet holdt 25. mai. Den skal sikre mer og bedre FN-engasjement blant barn og unge og offentligheten, og trappe opp strategisk samarbeid med medlemsorganisasjoner. Foto: Robert Collins/Unsplash.

Ny strategi vedtatt!

Under årets landsmøte vedtok FN-sambandets medlemmer – som inkluderer en rekke arbeidslivsorganisasjoner – en strategi for perioden 2024-2027, og stemte inn et nytt styre.

Les mer på fn.no→

Om Arbeidslivsnytt

Dette er et nyhetsbrev fra FN-sambandet, les vår personvernerklæring. Du kan når som helst avslutte ditt abonnement.

Her kan du melde deg på Arbeidslivsnyhetsbrevet.

Redaktør for dette nyhetsbrevet er Ellen Sporstøl.

Har du tips til saker og gjestekommentarer til nyhetsbrevet?

Send oss en e-post merket nyhetsbrev om arbeidsliv.

Vår postadresse:

FN-sambandet

Storgata 33A

0184 Oslo