[[suggestion]]
Historisk sikkerhetsrådsmøte: Kampen om straffefrihet i Ukraina

FNs sikkerhetsråd har hovedansvar for FNs arbeid med å bevare fred og sikkerhet.

Et historisk møte

Det historiske møtet i FNs sikkerhetsråd, med tittelen «Kampen mot straffefrihet i Ukraina», var en stor begivenhet for Frankrike, som har Rådsformannskap i september. Det var også det første formelle møtet spesielt fokusert på ansvarlighet i Ukraina, og var ledet av Catherine Colonna, den franske europa- og utenriksminister.

Ubeskrivelig lidelse og ødeleggelse

FNs generalsekretær António Guterres hadde innledende bemerkninger, og pekte på en farlig og urovekkende utvikling som varsler mer ødeleggelse i Ukraina. Guterres sa at krigen har forårsaket ubeskrivelig lidelse og ødeleggelse i Ukraina.

Tusenvis av sivile er blitt drept eller skadet, hundrevis av dem barn, mens rundt 14 millioner mennesker har blitt tvunget til å flykte.

—  Hver dag blir gjennomsnittlig fem barn drept eller skadet. Nesten alle barn i Ukraina har fått arr av krigens mareritt, fra vold til familieseparasjon, sa han.

Han ba om fullt samarbeid med Den internasjonale straffedomstolen i sin etterforskning av påståtte grusomheter begått i landet.

Guterres mener at den russiske føderasjonens krig i Ukraina ikke viser noen tegn til å gi opp.  

—  Ideen om atomkonflikt, som en gang var utenkelig, har blitt gjenstand for debatt, la han til.

En katalog over grusomhet

FNs menneskerettighetskontor (OHCHR), har også dokumentert rapporter om «en katalog over grusomhet», inkludert summariske henrettelser, seksuell vold, tortur og annen umenneskelig og nedverdigende behandling mot sivile og krigsfanger.

— De siste beretningene om gravplasser i byen Izyum er ekstremt urovekkende, la Guterres til. Et faktaoppdrag inn i den dødelige eksplosjonen i et interneringsanlegg i Olenivka i juli er opprettet, og medlemmene er klare til å utplassere seg – så snart alle nødvendige forsikringer er mottatt.

Rettssikkerhet: Et anker for fred og sikkerhet

Den internasjonale straffedomstol-aktoren Karim Asad Ahmad Khan orienterte medlemmene av Rådet og en rekke ministre og representanter fra medlemsland.

—  Vi må vise at de som tar opp en pistol eller laster et missil ikke drar nytte av straffrihet, understreket han.

Rettssikkerheten kan tjene som et anker for fred og sikkerhet i Ukraina og andre steder. Han la merke til at 43 statsparter henviste situasjonen i landet til domstolen mellom 25. februar og 2. mars, og sa at dette ikke bare viser nivået av global bekymring, men også gjenspeiler den felles forståelsen av at loven har en viktig rolle å spille.

— Prosessen med å samle informasjon og bevis og granske den, basert på internasjonale standarder er avgjørende for å gjennombore krigens tåke, avsløre desinformasjon og komme til sannheten, sa han.

Norge: — Russland valgte å starte denne krigen

Norges statsminister holdt et sterkt innlegg, sammen med ministre og embetsmenn på høyt nivå fra Frankrike, Mexico, USA, Kina, Albania, Irland, India, Ghana, Brasil, Kenya, Tsjekkia, Tyskland og Polen.

—  Internasjonal lov er ikke valgfritt, sa Jonas Gahr Støre.  Alle rapporter om grusomheter og menneskerettighetsbrudd må etterforskes ordentlig, og de ansvarlige stilles for retten. Det kan ikke være straffrihet. Ansvarlighet er nøkkelen. Både for å sikre rettferdighet for ofrene, og for å avskrekke fremtidige krenkelser. Gjerningsmenn må stilles til ansvar, gjennom nasjonale eller internasjonale strafferettslige mekanismer. Dette er grunnen til at vi støtter undersøkelseskommisjonen om Ukraina, opprettet av Menneskerettighetsrådet.

— Russland valgte å starte denne krigen. Russland må nå velge å stoppe den. Ingen av forskjellene mellom Russland og Ukraina kan løses av det pågående militære angrepet, sa statsministeren.

Russland dypt uenig

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov kritiserte grunnlaget for selve møtet, og sa at forbrytelser begått under den åtte år lange krigen i Øst-Ukraina har gått ustraffet.

—  I løpet av de siste årene har Kyiv-regimet utført et frontalangrep på det russiske språket ved å trampe på rettighetene til russiske og russisktalende mennesker i Ukraina, sa han gjennom en tolk.

Utenriksminister Lavrov rapporterte at utdanningsdepartementet har ekskludert russisk språk og litteratur fra skolens læreplan.

— Bøker blir ødelagt akkurat som i Nazi-Tyskland, og etniske russere blir utsatt for intoleranse. Og i dag har ikke tjenestemenn fra Ukraina engang prøvd å skjule sine anti-russiske følelser, og ber om å drepe russere, sa han.

Videre har landet hans «ingen tillit» til arbeidet til Den internasjonale straffedomstolen. — Vi forventer ikke noe mer fra denne institusjonen eller en hel rekke andre internasjonale institusjoner, understreket han.

Dette er ikke første gang krigen i Ukraina har blitt diskutert i Sikkerhetsrådet. Rådsmedlemmer diskuterte tidligere temaet under det uformelle Arria-møtet 27. april om å «Sikre ansvarlighet for grusomheter begått i Ukraina», organisert av Albania og Frankrike. Spørsmålet ble også tatt opp av flere rådsmedlemmer under den åpne debatten om styrking av ansvarlighet og rettferdighet for alvorlige brudd på folkeretten, holdt 2. juni under Albanias rådspresidentskap.

Les hele saken på FNs sikkerhetsrådssider.

Stikkord

  • FNs sikkerhetsråd
  • Norge
  • Ukraina

Abonner på nyhetsbrev: