En «overraskende» avtale har blitt inngått i den etiopiske borgerkrigen, etter to år med sivil strid. Nå er begge sider enige om å stoppe konflikten som har ført til tusenvis av dødsfall og advarsler om hungersnød i Tigray-regionen.

Avtalen har blitt kalt et nytt nytt «daggry» av Den afrikanske union (AU), opplyser nyhetsbyrået AFP.

Livsviktig bistand kan gjenopptas

Avtalen mellom den regjeringen i Etiopia og tigrayanske styrker betyr at bistandsleveranser kan tillates og gjenopptas.

Nesten 90 prosent av befolkningen i den nordlige Tigray-regionen trenger mathjelp, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Omtrent en tredjedel av regionens jenter og gutter lider av underernæring.

Begynnelsen på fredsprosessen

Selv om denne avtalen er et stort gjennombrudd, vil det også bli mottatt med en viss grad av forsiktighet.

Dette er ikke den første våpenhvilen i konflikten – en tidligere avtale ble brutt i august, bare måneder etter at begge sider forpliktet seg til den.

Denne gangen har avtalene imidlertid gått lenger. Etiopiske myndighetspersoner og representanter for Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) har skrevet under på en nedrustningsplan, og gjenoppretting av viktige tjenester, inkludert hjelpeforsyninger.

— Etiopia har bare én nasjonal forsvarsstyrke, står det i felleserklæringen. TPLF har gått med på å avvæpne, demobilisere og reintegrere soldater i den føderale hæren.

Statsminister Abiy Ahmed har beskrevet avtalen som «monumental», og forpliktet seg til å iverksette den.

Den tidligere nigerianske presidenten Olusegun Obasanjo, som formidlet avtalen etter en uke med samtaler i Sør-Afrika, sa at dette bare var begynnelsen på fredsprosessen.

— Et dristig skritt, sier FN

Talspersonen til FNs generalsekretær, Stéphane Dujarric, uttalte seg onsdag 2. november.

— Generalsekretæren oppfordrer alle etiopiere og det internasjonale samfunnet til å støtte det dristige skrittet tatt i dag av den føderale regjeringen i Etiopia og Tigrays ledelse, står det i uttalelsen.

António Guterres sa at dette var «et velkomment første skritt, som vi håper kan begynne å gi litt trøst til de millioner av etiopiske sivile som virkelig har lidd under denne konflikten».

Avskåret fra omverdenen

Tigray har vært avskåret fra omverdenen det meste av de siste to årene – sykehusene har gått tom for medisiner, mens strøm, telefon og banktjenester har blitt kuttet. Det har også internettilgang.

Begge sider har blitt anklaget for grusomheter, inkludert etnisk rensing og seksuell vold.

Noen av de verste overgrepene har eritreiske tropper som kjemper sammen med regjeringsstyrker fått skylden for. Noen har bemerket – med forsiktighet – at Eritrea, derimot, ikke var representert i samtalene.

Krigen begynte for nesten to år siden til dagen – 4. november 2020 – da styrker lojale til TPLF, grep en militærbrakke, noe som fikk den etiopiske hæren til å gripe regionen – før de senere ble presset ut av store deler av regionen.

Dette førte til et sammenbrudd i forholdet mellom regjeringen og TPLF, som hadde dominert hele Etiopia i to tiår – frem til statsminister Abiy Ahmed kom til makten i 2018.

Les mer om konflikten

Mer informasjon om Tigray-konflikten finnes her.