Man har klart å unngå hungersnød i Somalia. Dette er fordi vertssamfunn og nødhjelpteam har nådd de som trenger akutt hjelp, sier FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) i en oppdatering om matusikkerhet. Dette rapporterer UN News.

Hungersnød erklæres når minst to mennesker per 10 000 dør av sult hver dag, 20 prosent av husholdninger står ovenfor ekstrem matusikkerhet, og barn under fem år har minimum 30 prosent underernæring.

Til tross for innsatsen forblir matusikkerheten «katastrofal» i landet, advarte OCHA, basert på deres siste matsikkerhetsrapport (IPC) om Somalia. Disse rapportene klassifiserer alvorlighetsnivåer fra én til fem, hvor fem representerer en tilstand av «katastrofe/hungersnød».

Enda verre, behovene mellom nå og neste juni forventes å stige mer enn tre ganger: fra 214 000 kvinner, menn og barn som trenger akutt nødhjelp til 727 000 mennesker – ettersom tørke, vold og fordrivelse fortsetter å true folks liv og levebrød.

Foreldre begraver barna sine

Talsperson James Elder fra FNs barnefond (UNICEF), sa at barn, unge og de mest sårbare allerede dør av sultrelatert sykdom.

— Dødstallene er vanskelige. Jeg har anekdotisk sittet med kvinner som har vist meg hauger hvor de har gravlagt to- og treåringene sine ved siden av teltene deres i leir for internt fordrevne, sa han.

— Jeg har sittet med kvinner som har måttet ta en beslutning om hvem de etterlater ... Det er ingen tvil om at et stort antall barn har dødd, understreket han.

Sterk myndighetsinnsats

FN-systemet i Somalia fremhevet innsatsen til nasjonale og lokale myndigheter for å hjelpe oppskaleringen av humanitær bistand som svar på virkningen av den lengste og mest alvorlige tørken i Somalias nyere historie.

Men nødhjelpen må opprettholdes over tid og forbedres, ettersom hungersnød er en sterk mulighet fra april til juni neste år, og utover, hvis hjelp ikke opprettholdes. Hvis regnet uteblir igjen fra april til juni, slik nåværende prognoser indikerer, er hungersnød også i kortene.

— En felles oppskalering av humanitær bistand, inkludert somaliske kapasiteter, har forhindret matusikkerhet og akutt underernæring fra å nå hungersnød (IPC fase 5). Fra oktober har humanitære partnere nådd rundt 6,8 millioner kvinner, menn og barn med livreddende hjelp, sier Adam Abdelmoula, FN koordinator for Somalia.

Fortsatt «ekstremt alarmerende»

— Selv uten en hungersnødserklæring er situasjonen ekstremt alarmerende, la Abdelmoula til.

— Omfanget og alvorlighetsgraden av nødsituasjonen forverres, la han til. Vannprisene forblir høye, kritiske hull i responsen vedvarer, og det nåværende regnet har vært dårlig og utilstrekkelig for å fylle på vannkilder og opprettholde beitefelt for husdyr, understreket han.

Antallet mennesker som er berørt av tørken i Somalia har mer enn doblet seg i år – fra 3,2 millioner i januar til 7,8 millioner i oktober – og alvorlighetsgraden av behov øker proporsjonalt.

Tørke øker fordriving

Mennesker på flukt forårsaket av tørke er mer enn femdoblet – til nesten 1,3 millioner mennesker i samme periode, sa FN i Somalia.

Somalias humanitære responsplan (HRP) – med en appell på 2,27 milliarder dollar for å møte behovene til 7,6 millioner mennesker – mangler over 1 milliard dollar, per 13. desember.

— Vi takker givere for deres sjenerøsitet til dags dato, og appellerer om umiddelbar ekstra og fleksibel finansiering for å muliggjøre en ytterligere oppskalering og forbedring av humanitære operasjoner, sa Abdelmoula.

— Sammen har vi avverget hungersnød, om enn midlertidig. Vi kan – og må –sørge for at dette blir en vedvarende virkelighet for Somalias befolkning, oppfordret han.

Norge øker innsatsen

Tidligere i desember besøkte utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim Somalia. Der kunngjorde hun nye 25 millioner kroner i akutt tørkehjelp.

— Disse pengene vil gå til å avhjelpe akutte humanitære behov i det tørkerammede landet, sa Tvinnereim.

Den akutte nødhjelpen går til Det humanitære landfondet for Somalia (SHF), som er forvaltet av FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA).

— I dag har jeg besøkt to flyktningleirer, fortalte hun. Somalias kriser er et sted der «alt møtes». Flyktningene har måttet forlate hjemmene sine enten på grunn av tørke eller den voldelige konflikten i landet. Klimaendringene gjør situasjonen verre. På denne turen kan vi observere og vurdere resultatene av det Norge gjør for å øke sikkerheten, og sikre et stabilt regime i landet, understreket hun.

Samtidig gir Norge 300 millioner til hjelp på lang sikt til Somalia, gjennom Verdensbanken.

De siste ti årene har Verdensbanken vært den største enkeltkanalen for norsk langsiktig bistand til Somalia, og Norge har bidratt med 890 millioner kroner til bankens flergiverfond siden 2015. Norge er fondets tredje største giver – etter EU og Storbritannia.

Avtalen med Banken vil gå til å støtte godt styresett og utviklingsprosjekt, som tilgang til rent drikkevatn, elektrisitet, helse og utdanning. Prosjektet mellom 2022 og 2024 vil ha et tydelig fokus på klimatilpassing og matsikkerhet, og å håndtere utfordringer knyttet til opptrapp i urbanisering – som følge av tørkekrisen, står det i regjeringens pressemelding.