Dessverre lever vi i en verden hvor man ofte blir behandlet bedre hvis man er lysere i huden. Samtidig er det bevist at kolorisme – eller preferansen for lysere hud – påvirker selvtillit, skjønnhetsoppfatning, men også økonomiske muligheter. Hudpleie- og kosmetikkindustrien drar nytte av manges lyst etter lysere hud.

Regjeringene i Gabon, Jamaica og Sri Lanka har nå slått seg sammen for å kjempe tilbake mot skadelige skjønnhetspraksiser. De lanserer et felles FN-prosjekt på 14 millioner dollar for å fjerne bruken av kvikksølv i hudblekingsprodukter. Dette melder FNs miljøprogram (UNEP) i en pressemelding.

Hudbleking er en enorm industri over hele verden. I mange hundre år har mange kvinner og menn brukt kosmetikk for å hemme kroppens produksjon av melanin, noe som fører til at huden ser lysere ut.

Mange bruker disse blekende produktene ikke bare for å gjøre huden lysere i farge, men for å visne fregner, urenheter, aldersflekker og behandle akne. Imidlertid er forbrukere ofte uvitende om at mange av disse produktene inneholder skadelige kjemikalier, inkludert kvikksølv – et giftig stoff som utgjør en risiko for menneskers helse og forurenser miljøet. Denne giftige praksisen fortsetter i dag.

Hudblekingsprodukter kan forårsake hudutslett og misfarging; arrdannelse; nerve-, fordøyelses- og immunsystemskader, samt angst og depresjon.

Kvikksølvgrense i produkter

FNs Minamata-konvensjon om kvikksølv har satt en grense på 1mg/1kg (1ppm) for kvikksølv i hudblekende produkter. En test fra arbeidsgruppen «null kvikksølv» ved Forskningsinstituttet for biologisk mangfold fra 2018 viste derimot at omtrent ti prosent av hudblekende kremer – av over 300 produkter fra 22 land – overskred denne grensen, hvorav mange inneholdt så mye som hundre ganger den godkjente mengden.

Nytt samarbeidsprosjekt

Et nytt prosjekt – ledet av UNEP, med finansiering fra Det globale miljøfondet (GEF), og utført av Verdens helseorganisasjon (WHO) og Forskningsinstituttet for biologisk mangfold (BRI) – skal ta tak i denne farlige praksisen.

Prosjektet har som mål å minske risikoen for eksponering av kvikksølvtilsatte hudblekingsprodukter, øke bevisstheten rundt helserisikoen forbundet med bruken av disse produktene, utvikle modellforskrifter for å minske opplaget, og stanse produksjon, handel og distribusjon – på tvers av nasjonale og internasjonale markeder.

— Kvikksølv er en skjult og giftig ingrediens i hudblekingskremene som mange bruker daglig, ofte uten å forstå hvor farlig dette er, sa administrerende direktør og styreleder av GEF Carlos Manuel Rodriguez.

— Dette initiativet er viktig siden det ikke bare fokuserer på erstatninger for skadelige ingredienser, men på bevisstgjøring – som kan bidra til å endre skadelig atferd for individuell helse og planeten, understreket Manuel Rodriguez.

Store konsekvenser for folkehelse og planeten

Hudblekingsprodukter utgjør ikke bare en risiko for brukeren – barn kan bli eksponert gjennom morsmelk, og næringskjeder kan bli forurenset når kosmetikk vaskes av i avløpsvannet.

I tillegg kan forbindelsen reise langt fra spredningspunktet, samle seg i jord, vann og jord uten å brytes ned i miljøet. Etterspørselen etter hudlysende produkter er anslått å vokse til 11,8 milliarder dollar innen 2026, drevet av en voksende middelklasse i Asia og Stillehavsregionen og endret demografi i Afrika og Karibia. Dette betyr at bruken av skadelige ingredienser i hudblekende produkter er – og forblir – et globalt problem.

Direktør for UNEPs industri- og økonomiavdeling, Sheila Aggarwal-Khan, sa at bruken av kvikksølv i hudblekende produkter er et alvorlig folkehelseproblem som trenger umiddelbar oppmerksomhet.

— Mens regjeringer har blitt enige om begrensninger for bruk av kvikksølv gjennom Minamata-konvensjonen, fortsetter kosmetikkbransjen å produsere, handle og selge giftige produkter til forbrukere, sa hun. UNEP er stolt av å jobbe med disse tre landene, så vel som lidenskapelige samarbeidspartnere for å forandre industrien, la hun til.

— WHO ber om hastetiltak mot kvikksølv, som en av de viktigste kjemikaliene for folkehelse. Helsepåvirkningene av kvikksølv har vært kjent i århundrer, men flere mennesker burde bli oppmerksomme nå, sier Dr. Annette Prüss, fungerende direktør, WHOs avdeling for miljø, klimaendringer og helse. Land bør handle snarest for å ta rettslige skritt mot skadelig praksis, slik at dette farlige elementet blir fjernet fra hudblekende produkter som folk bruker hver dag, oppfordrer hun.

Det treårige prosjektet vil bringe landene sammen for å samkjøre sine beste praksis retningslinjer for kosmetikksektoren, skape et mulig miljø for å fase ut kvikksølv og forsøke å endre bredere kulturelle hudfargenormer gjennom engasjement fra organisasjoner, helsepersonell og påvirkere som jobber i feltet.

La oss være stolte av vår naturlige hudtone

Sema Jonsson, grunnlegger av Pantheon of Women Who Inspire, som også finansierer dette prosjektet, sa at organisasjonen ønsket at folk skulle beundre og være stolte av deres naturlige hudtone.

— Vi er alle vakre, sa Jonsson. Ikke til tross for huden vår, men på grunn av det. Vi trenger å følge et nytt ideal, et ideal som er likestilt med menneskelighet og ikke rettferdighet knyttet til ens hud, la hun til.