[[suggestion]]
WHO-sjef: COVID-19-pandemien går mot slutten

— Vi har aldri vært i en bedre posisjon til å få slutt på pandemien, sa WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i en digital pressekonferanse denne uken.

Han understreket samtidig at vi ikke er helt i mål, og at den globale innsatsen mot viruset må opprettholdes en stund til.

Mållinjen i sikte

— En maratonløper stopper ikke når målstreken kommer til syne. Hun løper hardere, med all energien hun har igjen, sa Ghebreyesus. — Det må vi også. Vi kan se målstreken. Vi er i en vinnerposisjon. Men dette er den verste tiden å slutte å løpe på.

Han advarte også om at hvis verden ikke benytter muligheten nå, er det fortsatt en risiko for flere mutasjoner, dødsfall, forstyrrelser og usikkerhet.

— Så la oss gripe denne muligheten, oppfordret han, og kunngjorde at WHO har lansert seks korte policyrapporter, som skisserer alle nøkkeltiltak regjeringer må gjennomføre for å «fullføre løpet».

Presserende oppfordring

Policyrapportene er basert på evidens og erfaring fra de siste 32 månedene, og skisserer hva som best fungerer for å redde liv, beskytte helsesystemer og unngå sosiale og økonomiske forstyrrelser.

— De er en presserende oppfordring til regjeringer om å ta en nøye titt på egen politikk, og styrke den for COVID-19 og fremtidige patogener med pandemipotensial, forklarte WHO-sjefen.

Dokumentene, som er tilgjengelige på nettet, inkluderer anbefalinger om vaksinering av de fleste risikogruppene, fortsatt testing og sekvensering av SARS-CoV-2-viruset, og integrering av effektiv behandling for COVID-19 i primærhelsevesenet.

De oppfordrer også myndighetene til å ha etablerte planer for fremtidige kriser, inkludert sikring av forsyninger, utstyr og ekstra helsearbeidere.

Dokumentene inneholder også ulike kommunikasjonsråd, blant annet å lære opp helsearbeidere til å kunne identifisere og adressere feilinformasjon samt lage informativt materiale av høy kvalitet.

Forpliktet til fremtiden

Ghebreyesus understreket at WHO har jobbet siden nyttårsaften 2019 for å bekjempe spredningen av COVID, og vil fortsette med det til pandemien «virkelig er over».

— Vi kan avslutte denne pandemien sammen, men bare hvis alle land, industrier, lokalsamfunn og enkeltpersoner går foran og griper denne muligheten, sa han.

Mulige scenarier

Dr. Maria Van Kerkhove, WHOs tekniske leder for COVID-19, fremhevet at viruset fortsatt «sirkulerer intenst» rundt om i verden, og at antall sykdomstilfeller kan være underrapportert.

— Vi forventer fremtidige infeksjonsbølger, muligens på forskjellige tidspunkt over hele verden, forårsaket av ulike subvarianter av Omikron – eller til og med ulike bekymringsfulle varianter, sa hun, og gjentok sin tidligere advarsel om at «jo mer viruset sirkulerer, jo flere muligheter har det til å mutere». 

— Disse fremtidige mutasjonene trenger imidlertid ikke å oversettes til «smittebølger» eller «død», sa hun, og avsluttet med at det nå finnes effektive verktøy som vaksiner og antivirale midler, spesielt for COVID-19.

 

Flere nyheter fra WHO:

Stikkord

  • COVID-19
  • FN
  • Tedros Adhanom Ghebreyesu
  • Verdens helseorganisasjon
  • WHO

Abonner på nyhetsbrev: