-
Internasjonal dag til minne om slavehandelen
Dagen retter oppmerksomheten mot betydningen av den historiske slavehandelen, og avskaffelsen av den.
Hispañola (eller Hispaniola) er navnet på øya som i dag består av Haiti og Den dominikanske republikk. Slaveopprøret i Saint-Domingue (som i dag er Haiti) natt til 23. august 1791, startet det som skulle føre til avskaffelsen av den utstrakte slavehandelen fra Afrika til Amerika.
Slaveopprøret førte til at Haiti i 1804 kunne erklære sin uavhengighet. Haiti var det første landet som permanent forbød slaveri og slavehandelen. Haitiernes dristige handlinger mot slaveri og kolonialisme ga senere gjenlyd rundt om i verden.
Den dominikanske republikk ble en selvstendig stat i 1865.
Den internasjonale dagen til minne om slavehandelen er en mulighet til å lære mer om de historiske metodene og konsekvensene av, og grunnene til, den internasjonale slavehandelen.
Menneskerettigheter og bærekraftsmålene
I artikkel 4 i Verdenserklæringen for menneskerettigheter fra 1948 står det at «slaveri og slavehandel av alle slag er forbudt».
Moderne slaveri og menneskehandel er pågående problemer i dagens verden. I 2015 vedtok FNs medlemsland 17 bærekraftsmål som skal oppnås innen 2030. Delmål 8.7 er å «treffe umiddelbare og effektive tiltak for å avskaffe tvangsarbeid, få slutt på moderne slaveri og menneskehandel».