[[suggestion]]
Denne uka i FN: Hvem er det egentlig som har fått Ukrainas korn?

Hvem er det egentlig som har fått Ukrainas korn?

Kornavtalen «Black Sea Grain Initiative» ble inngått for å minske sjokket av Ukraina-krigen på verdens matmarkeder og avverge hungersnød. Moskva mener nå at avtalen, som går ut 18. mai, har vært mest til fordel for verdens rike land, og ikke de landene som trenger det mest. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I mai har Sveits presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du  her.  

Mandag: Rådet vil diskutere den humanitære situasjonen i Ukraina.

Tirsdag: Rådet vil diskutere terrorismebekjempelsesstyrken til «gruppen av fem i Sahel-regionen» (G5 Sahel), som omfatter Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger og Tsjad.

Onsdag: Rådet vil diskutere Jemen, og EUs marinestyrke i Middelhavet som utfører inspeksjoner av fartøyer på åpent hav utenfor kysten av Libya som mistenkes å bære våpen til og fra landet.

Torsdag: Rådet vil diskutere FNs bistandsmisjon for Irak (UNAMI), samt Ukraina.

Ellers denne uken vil Rådet fortsette å følge nøye med på situasjonene i Sudan og på Gazastripen, og kan innkalle til møter – avhengig av utviklingen. Rådet forventes også å forhandle om et utkast til presidentuttalelse om Las Anod – et omstridt område mellom Puntland og utbryterregionen Somaliland i Somalia.

Sudan: Internt fordrevne doblet i løpet av én uke

Antall internt fordrevne kvinner, menn og barn i Sudan har mer enn doblet seg bare den siste uken, etter væpnede sammenstøt brøt ut mellom rivaliserende militære i flere byer over hele Sudan, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Les saken på UN News.

Utenriksministerens uttalelse om eskaleringen mellom Israel og grupper i Gaza. Les saken på regjeringens sider.

Menneskerettigheter

Menneskerettighetsforkjempere: Fem ting du bør vite

I år feirer FN-erklæringen om menneskerettighetsforkjempere 25 år, og denne uken er FNs rapportør i Norge for å gjøre opp status og se på veien videre. Les saken på fn.no.

Iran: Over 200 henrettet siden januar – FNs rettighetssjef krever slutt på dødsstraff. Les saken på UN News.

Sak om internering på Trandum i 2014: Svar på uttalelse fra FNs menneskerettighetskomité. Les saken på regjeringens sider.

Arbeidsliv

Nye ILO-anbefalinger: — Vi trenger å sette menneskene i luftfartssektoren i sentrum

Regjeringer, arbeidsgivere og arbeidstakerorganisasjoner har vedtatt nye anbefalinger for å fremme anstendig arbeid og sikre bærekraften til luftfartssektoren. Les saken på fn.no.

Matsikkerhet

Sudan: Sult vil nå «rekordhøyder» mens kampene fortsetter

Ytterligere to til to og en halv million mennesker i Sudan kan bli kastet ut i sult de kommende månedene, som følge av den pågående volden i landet. Dette vil være det verste akutte matmangeltilfellet sett i landet. Mer enn 19 millioner mennesker er berørt, tilsvarende 40 prosent av befolkningen. Les saken på WFPs sider.

Helse

Hvert syvende sekund mister én gravid kvinne eller ett nyfødt barn livet

Fremskritt for å forhindre at gravide kvinner, mødre og babyer mister livet har stoppet opp globalt de siste åtte årene, på grunn av lavere investeringer i helsen til mødre og nyfødte barn. Les saken på fn.no.

WHO: Ett av tre barn overvektige i Europa

Omtrent ett av tre barn i barneskolealder lever med fedme eller er overvektige i Europa. Dette vil bare øke ytterligere, advarer WHO. Les saken på UN News.

Angrep på helsevesenet på Vestbredden

I 2023 har økningen i vold på Vestbredden preget palestinske pasienter, helsearbeidere, ambulanser og fasiliteter. WHO viser til 750 helseangrep i Palestina fra 2019 til 2022. Disse angrepene resulterte i dødsfall av én helsearbeider og 568 helsearbeiderskader, med 315 ambulanser og 160 helseinstitusjoner berørt. Les saken på WHOs sider.

Mpox helsekrise erklært over. Les saken på UN News.

 

Klima og miljø

FN-operasjon for å avverge oljeutslipp i Rødehavet: Norge og flere andre land trapper opp støtte

Oljetankeren som ligger fortøyd utenfor Jemens kysten er en «tikkende bombe». FN er ett skritt nærmere å forhindre et katastrofalt utslipp, men nå trengs det flere midler for å sikre operasjonens nødfase som begynner denne måneden. Les saken på fn.no.

Norge støtter tiltak for ren energi og miljø for rohingya-flyktninger med 70 millioner kroner. Les saken på UNHCR Norges sider.

IFAD: Nytt initiativ vil bidra til å begrense global oppvarming ved å redusere metanutslipp fra småskala jordbruk. Les saken på IFADs sider.

Merk deg! Kommende arrangementer

 • 15. mai: Menneskene som forandrer verden: En feiring av menneskerettighetsforsvarere med FNs spesialrapportør Mary Lawlor. Debatten arrangeres av Nobels Fredssenter, Det norske menneskerettighetsfondet og FN-sambandet. Lær mer og meld deg på her.
 • 15.-19. mai: Sesjon av konferansen mellom partene av Kjemivåpenkonvensjonen: Undersøkelse av konvensjonsiverksettelsen. Lær mer her.
 • 16. mai: «Defending the defenders»: Frokostseminar med FNs spesialrapportør Mary Lawlor for å markere 75-årsdagen for Verdenserklæringen om menneskerettigheter og 25-årsdagen for FNs erklæring om menneskerettighetsforkjempere, arrangert av Nobels Fredssenter, Det norske menneskerettighetsfondet og FN-sambandet. Lær mer og meld deg på her.
 • 17.-18. mai: Midtveisgjennomgang av Sendai-rammeverket i FNs generalforsamling. Lær mer her.
 • 21.-30. mai: Den 76. sesjonen av Verdens helsekonferanse (World Health Assembly). Lær mer her.

Fra FN-kalenderen:

15. mai: Internasjonal familiedag

16. mai: Internasjonal dag for å leve sammen i fred

16. mai: Internasjonal dag for lys

17. mai: Internasjonal dag mot homofobi, transfobi og bifobi

17. mai: Verdens telekommunikasjon- og informasjonsdag

20. mai: Verdensdagen for bier

21. mai: Verdens dag for kulturelt mangfold

21. mai: Internasjonal dag for te

22. mai: Internasjonal dag for biologisk mangfold

23. mai: Internasjonal dag for å stoppe fistula

Stikkord

 • Arbeidsliv
 • Fred og sikkerhet
 • Generalforsamlingen
 • Helse
 • ILO
 • IOM
 • Klima og miljø
 • Kommende arrangementer
 • Matsikkerhet
 • Menneskerettigheter
 • ocha
 • OHCHR
 • Sikkerhetsrådet
 • Sudan
 • Ukraina-krigen
 • UNDP
 • UNHCR
 • WFP
 • WHO

Abonner på nyhetsbrev: