FNs sikkerhetsråd denne uka

Vietnam har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i april.

Mandag: Orientering og konsultasjoner om FNs fredsbevarende operasjon i Abyei (UNISFA). Undergeneralsekretær for fredsoperasjoner, Jean-Pierre Lacroix, og generalsekretærens spesialutsending for Afrikas horn, Parfait Onanga-Anyanga, skal orientere Sikkerhetsrådet.

Tirsdag: Åpen debatt om beskyttelse av sivile og kritisk sivil infrastruktur i væpnet konflikt. De som skal orientere Sikkerhetsrådet er: Vietnams utenriksminister Bùi Thanh Sơn, undergeneralsekretæren for humanitære saker, Mark Lowcock og Røde Kors president Peter Maurer.

Onsdag: Orientering og konsultasjoner om den humanitære og politiske situasjonen i Syria. Spesialutsending Geir O. Pedersen og undergeneralsekretæren for humanitære saker Mark Lowcock skal orientere Sikkerhetsrådet.

Lukket møte om barn og væpnet konflikt. Møtet skal diskutere situasjonen i Sør-Sudan og Syria.

Torsdag: Den uformelle ekspertgruppen om kvinner, fred og sikkerhet skal diskutere situasjonen i Mali.

FNs sikkerhetsråds første uttalelse om Tigray

Presseuttalelsen omtaler den humanitære situasjonen i landet og uttrykker sterk bekymring for volden og overgrepene mot kvinner og sivile. Sikkerhetsrådet ber om at humanitære hjelpearbeidere får tilgang til området og at den internasjonale humanitærretten respekteres. Statsminister Erna Solberg tok også opp situasjonen med den etiopiske presidenten i et bilateralt møte.

FNs sikkerhetsråd: Hva gjør egentlig sanksjonskomiteene?

Norge leder to sanksjonskomiteer i FNs sikkerhetsråd. Her er fem ting du bør vite om sanksjoner og sanksjonskomiteer.

Verdens vaksinasjonsuke

Denne uken markeres den internasjonale vaksinasjonsuka. Vaksinering forhindrer to til tre millioner dødsfall i året. Vaksinasjonsuken har som mål å fremme bruk av vaksiner for å beskytte mennesker i alle aldre mot sykdom.

COVAX – slik fungerer det internasjonale vaksinesamarbeidet:

I kampen mot koronaviruset er det ingen som kan nå mållinjen alene. For å spare menneskeliv, bedre økonomien og lette på sosiale tiltak må hele verden ha lik tilgang til vaksiner. Rettferdig vaksinedistribusjon er ikke bare etisk - det er høyst nødvendig for å kontrollere spredningen av viruset. Derfor er COVAX viktig, men hva har de egentlig fått til? Hva bidrar Norge med?

Få oversikten på fn.no

Vaksiner i India

India står for nesten halvparten av all ny smitte i verden, og landet setter dystre verdensrekorder på antall smittede og døde for nesten hver dag som går. Indiske myndigheter er nå i samtale med vaksineselskapet Pfizer om å distribuere vaksiner til landet til kostpris, ifølge Business Today.

Ny forskningsrapport på vaksinasjon av gravide

En ny rapport fra forskere hos den amerikanske helseetaten CDC viser lovende resultater ved vaksinering av gravide, ifølge AP. De foreløpige resultatene er basert på rapporter fra over 35 000 amerikanske kvinner som fikk enten Moderna- eller Pfizer-vaksine mens de var gravide, og viser at gravidtetskomplikasjoner ikke øker ved vaksinering. Studien styrker bevisgrunnlaget for at vaksinering av gravide er trygt, men forfatterne påpeker at det er behov for mer omfattende forskning.

WHO fortsetter kampen mot malaria

Basert på suksessene med E-2020, har WHO identifisert en ny gruppe på 25 land som har potensiale til å utrydde malaria innen år 2025. Gjennom E-2025-initiativet, som ble lansert 21. april, vil disse landene motta spesialisert støtte og teknisk veiledning i arbeidet om å slå ned malariasmitte, ifølge WHO.

Andre aktuelle saker

– FN har et ansvar for å beskytte sivile i Myanmar

Tom Andrews, FNs spesialrapportør om menneskerettssituasjonen i Myanmar mener at det internasjonale samfunnet har ansvar for å beskytte sivile i landet. Tiltak som er effektive overfor kuppmakerne, men som også beskytter sivile er nødvendige sa han til UN News. Under et møte i Sikkerhetsrådet forrige uke ba tidligere generalsekretær, Ban Ki-Moon nåværende generalsekretær António Guterres om å ta opp konflikten direkte med militærjuntaen i Myanmar.

Siden kuppet 1. februar har 700 mennesker blitt drept og rundt 3,4 millioner mennesker står i fare for å sulte de neste 6 månedene om situasjonen ikke bedres. Verdens matvareprogram tredobler nå sin innsats for å sikre mat til utsatte grupper i samfunnet.

Guterres om klimaendringene: – Vi står på kanten av stupet

– Moder jord venter ikke, ledere over hele verden må handle for å motvirke klimaendringene. FNs generalsekretær kom med en klar melding under USAs klimamøte i forrige uke.

Les saken på UN News

Les om klimaendringer på fn.no

Klimautdanning må til for å bygge en «grønnere» arbeidsstyrke

I forbindelse med den internasjonale Moder jord dagen, 22. april, etterlyser Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) umiddelbare tiltak. De fremhever behovet for støtte til det som omtales som «miljø- og klimaalfabetisering».

Les saken her

UNHCR: Vær-relaterte kriser driver flere fattige på flukt enn vold og konflikt

Siden 2010 har vær-relaterte kriser tvunget rundt 21,1 millioner mennesker til å flytte på seg hvert år. Kriser som følge av ekstremvær har trigget mer enn dobbelt så mange tvangsforflytninger enn vold og konflikt ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Les saken på UN News

Somalia ratifiserer ILO-konvensjon 190, hva skjer i Norge?

Somalia har nå ratifisert ILO-konvensjon 190 om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet. Konvensjonen trer i kraft 25. juni i år. Norge har enda ikke bestemt seg for hvordan overenskomsten skal gjennomføres her hjemme.

Les saken på fn.no

Gaza: Palestinerne sliter fortsatt etter Trumps kutt til UNRWA

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) har lenge vært kronisk underfinansiert og slitt med å betale ansattes lønninger. Sårbarheten til befolkningen på Gazastripen ble ytterligere forverret da USA kuttet støtten i 2018. I dag er rundt 70 prosent av palestinerne i Gaza avhengig av nødhjelp, der UNRWA spiller en nøkkelrolle for tilgangen til mat og utdanning.

Les mer om saken på Electronic Intifada

Irak: FN-rapportører ønsker ny lov om IS-ofre velkommen

Loven om jezidi overlevende, vedtatt av Irak 1. mars 2021, anerkjenner at bestemte forbrytelser begått av IS mot kvinner og jenter fra jezidi, kristne og flere andre minoriteter, er folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

FN-rapportør for menneskerettigheter for interne fordrevne, Cecilia Jimenez-Damary, og flere andre FN-rapportører, mener den nye loven som gir kvinner og jenter erstatning etter overgrep fra IS, er et viktig steg mot rettferdighet. FN-ekspertene etterlyser samtidig bedre tiltak for barn som er født som følge av voldtekt i krig, der mødrene sliter med å få barna registrert, og barna står i fare for å bli forlatt.

Les uttalelsen her

35 år siden verdens mest alvorlige kjernekraft-ulykke

I dag markeres det at 35 år har gått siden den alvorlige Tsjernobyl-ulykken i Ukraina. FN beregner at rundt 8,4 millioner mennesker i Hviterussland, Ukraina og Russland ble utsatt for stråling etter ulykken. Siden 1986 har store frivillige organisasjoner sammen med FN lansert en rekke hjelpeprogrammer, fond og forskingsprosjekter innen helse og kjernefysikk, men det er enda en lang vei å gå før Tsjernobyl er gjenoppbygd.

Les mer om FNs minnedag etter Tsjernobyl-ulykken her.