De 54 medlemmene av FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC) har vedtatt en resolusjon som avslutter Irans verv i FNs kvinnekommisjon (CSW). Deres fireårsperiode i kommisjonen skulle gå ut i 2026. Dette rapporterer UN News.

Utviklingen kommer i kjølvannet av landets brutale respons mot demonstrasjoner som krever rettferdighet for Mahsa Amini, den 22 år gamle kvinnen som mistet livet i politivaretekt i september.

CSW møtes i mars hvert år i FNs hovedkvarter i New York og er den største samlingen av likestillingsforkjempere i verden.

«Alvorlig bekymring» over Irans handlinger

USA frontet denne kontroversielle resolusjonen, som fikk 29 stemmer for og åtte mot (Bolivia, Kina, Kasakhstan, Nicaragua, Nigeria, Oman, Russland, Zimbabwe). 16 land avsto.

Dokumentet uttrykte alvorlig bekymring over den iranske regjeringens handlinger siden september 2022 «for å kontinuerlig undergrave og, i økende grad, undertrykke menneskerettighetene til kvinner og jenter, ofte med bruk av overdreven makt».

I forkant av avstemningen ble CSW kalt for det fremste FN-organet for å fremme likestilling og styrke kvinners rettigheter av USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield.

— CSW kan ikke gjøre sitt viktige arbeid hvis det blir undergravd innenfra, understreket hun. Irans medlemskap for øyeblikket er en stygg flekk på kommisjonens troverdighet, sa Thomas-Greenfield.

Husker Mahsa Amini

Ambassadøren berømmet iranske aktivister, både i rommet og rundt om i verden, for deres mot, fremsyn, ofre og lederskap.

Hun husket at Mahsa Amini var offer for «moralpolitiet» i Irans hovedstad, Teheran, 13. september, som anklaget henne for å ha på seg hodeskjerfet på feil måte.

Den unge kvinnen skal ha blitt slått på vei til varetektsfengsling. Hun falt i koma og døde tre dager senere.

— Vi vet at hun ble drept for forbrytelsen å være kvinne. Og for lenge, for ofte, var dette ikke så uvanlig i Iran, sa Thomas-Greenfield.

Iran avviser resolusjonen

— Iran avviser kategorisk og fordømmer på det sterkeste resolusjonsutkastet, sa Amir Saeid Jalil Iravani, landets FN-ambassadør, før avstemningen.

— Det er slett ikke uventet at USA tar slike ulovlige handlinger mot Iran, gitt deres langvarige fiendtlighet mot det iranske folket, men hvis det gjennomføres, vil det være ekstremt farlig for FN-systemets integritet, hevdet han.

Sterk feministisk påvirkning i kulissene

En gruppe fremtredende kvinnelige ledere publiserte et åpent brev 30. oktober som ba om at Iran burde fjernes fra FNs kvinnekommisjon.

Noen av de som undertegnet dette brevet inkluderer USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton, Canadas visestatsminister og finansminister Chrystia Freeland, USAs tidligere førstedame Michelle Obama, tidligere administrerende direktør for UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, og Nobels fredsprisvinner og utdanningsaktivist Malala Yousafazi.

I november arrangerte FNs sikkerhetsråd et uformelt Arria-møte om demonstrasjonene i Iran, innkalt av Albania og USA. Dette var første gang FNs sikkerhetsråd så på menneskerettigheter i landet siden Den islamske republikken Iran ble grunnlagt for 43 år siden.

— Iran har et ansvar for å forbedre kvinners situasjon, ikke bare i Iran, men globalt, understreket Meena Syed, ministerråd og politisk koordinator for Sikkerhetsrådet ved FN-delegasjonen i New York i sitt innlegg. Iran må vise at de er i stand til og villige til å ta det ansvaret på alvor, oppfordret hun.

Om CSW

Kvinnekommisjonen ble opprettet i 1946, og fremmer kvinners rettigheter, dokumenterer virkeligheten av kvinners liv over hele verden, og lager globale standarder for likestilling og styrking av kvinners rettigheter.

Dens 45 medlemmer er valgt av ECOSOC, basert på rettferdig geografisk fordeling, som tjener i fire år.