I en orientering til Sikkerhetsrådet om situasjonen, sa Wennesland at man i 2023 har sett det høyeste antallet omkomne siden 2005. Han gikk også gjennom noen trender sett de siste månedene i Det okkuperte palestinske territoriet. Dette melder UN News.

— Palestinere og israelere blir drept og skadet i nesten daglig vold – inkludert bare noen timer før denne orienteringen da et annet fatalt skyteangrep drepte en israeler på Vestbredden, sa han fra Jerusalem på mandag.

Ekstremister utnytter situasjonen

Volden er drevet og forverret av en økende følelse av fortvilelse om fremtiden, sa Wennesland, som er FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten.

— Mangelen på fremskritt mot en politikk som tar for seg kjernespørsmålene som driver konflikten har etterlatt et farlig og flyktig vakuum, fylt av ekstremister på begge sider, sa han til Sikkerhetsrådet. Vi er langt unna følelsene som rådde da Oslo-avtalen ble undertegnet 19. august for 30 år siden, la han til.

Selv om partene har iverksatt tiltak for å stabilisere situasjonen, fortsetter «ensidige skritt», inkludert vekst i israelske bosetninger, rivning, palestinsk militant aktivitet og bosetternes vold.

Wennesland understreket at alle gjerningsmenn må holdes ansvarlige og stilles for retten. Han fordømte også vold mot sivile, inkludert terrorhandlinger, og oppfordret sikkerhetsstyrker til å utøve maksimal tilbakeholdenhet også når det gjelder bruken av dødelig makt.

Våpenhvile i Gaza

Fiendtlighetene i Gaza har stanset, etter eskaleringen man så i mai. Den humanitære situasjonen, derimot, er fortsatt alvorlig.

I Gaza har kvinner, menn og barn stått overfor høyere strømmangel enn normal – som varer opptil tolv timer om dagen – på grunn av manglene kapasitet til å møte skyhøye sommerkrav. Ytterligere støtte fra Qatar har økt tilbudet med nesten to timer om dagen, derimot.

I slutten av juli utløste strømbruddene masseprotester mot Hamas, som styrer Gazastripen, som har vært under blokade nå i over 17 år. Tusenvis av mennesker gikk ut i gatene, og videoer som viser Hamas-sikkerhetsstyrker som slår demonstranter ble spredt bredt. Som svar ledet Hamas mot-protester mot Israel.

Hamas dømte også syv sivile i Gaza til døden for å ha samarbeidet med Israel. Wennesland understreket FNs sterke motstand mot dødsstraff under alle omstendigheter.

Tilbakeholdenhet trengs

I Wenneslands orientering om regionen generelt, viste han til hendelser som den dødelige volden som brøt ut i slutten av juli ved Ein el Hilweh Palestina-flyktningleir i Sør-Libanon. Sammenstøt mellom Fatah og islamistiske fraksjoner førte til at tretten mennesker døde og over 50 ble såret. Wennesland appellerte til tilbakeholdenhet og ba om slutt på ytterligere vold.

Finansieringsgap påvirker millioner

Wennesland oppdaterte også Rådet om den alvorlige finanspolitiske tilstanden til de palestinske myndighetene som kontrollerer Vestbredden. De har et anslått underskudd på mer enn 370 millioner dollar i år.

— Innsparingstiltak har ført til drastiske lønnskutt for offentlig ansatte og sosialhjelp har, sa han. Humanitære organisasjoner trenger også midler til å sikre sine aktiviteter i hele regionen.

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) har et akutt behov for 35 millioner dollar i støtte for å sikre mathjelp til 1,2 millioner mennesker i Gaza, mens Verdens matvareprogram (WFP) trenger 41 millioner dollar for å gjenopprette sine programmer i Det okkuperte palestinske territoriet. FNs samlede humanitære plan for Palestina på 502 millioner dollar er så langt bare rundt 30 prosent finansiert. Wennesland oppfordret til økt internasjonal støtte.

Lær mer

Les mer om Israel-Palestina konflikten her.

Les mer om Sikkerhetsrådet her.

Les mer om FNs spesialkoordinator for Midtøsten her.