[[suggestion]]
Dominica
Flagg

Nøkkeltall og fakta

Hovedstad

Roseau

Etniske grupper

Afrikansk opprinnelse 86,6%, blandet 9,1%, urbefolkning 2,9%, andre 1,5 %, (2001)

Språk

Engelsk (offisiell), fransk patois (kreolspråk)

Religion

Romersk katolske 61,4%, protestanter 28,6%, ingen 6,1%, rastafari 1,3%, jehovas vitner 1,2%, andre 1,7 %,(2001)

Innbyggertall

74 308 (2018)

Areal

750 km2

Myntenhet

Østkaribisk dollar

BNI pr innbygger

10 948 PPP$

Nasjonaldag

3. november

Andre landsider

Geografi

Dominica er en liten øystat i det karibiske hav. Øya er kjent for sin rike natur med regnskog, fossefall, elver, sjøer og fuglereservater. Regnskogen, som dekker mesteparten av øya, er på UNESCOs verdensarvliste. Verdens nest største varme kilde befinner seg også på øya. Øya har åtte vulkaner, men til forskjell fra sine naboøyer har Dominica nesten ingen sandstrender. På tross av øyas dramatiske natur består 34 prosent av dyrkbar mark, av dette utgjør størstedelen bananplantasjer. På Dominica finnes også verdens største papegøyeart, som blant annet er avbildet i landets flagg.

Øya ligger i et område som er meget utsatt for orkaner og har et varmt og tropisk klima. Det er planer om å bygge en stor flyplass på Dominica, men man er redd for at den skal true landets mangfoldige natur.

Earth Ecoprint

1.4 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Dominica ville vi trenge 1.4 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

Dominica har vært bebodd av urfolk i rundt 2-3000 år, deriblant folkeslagene karawaker og kalinago. Ettersom Kristoffer Columbus ble den første europeer til å se øya, på søndag 3. november 1493, gav han øya navnet «Dominica» etter det spanske ordet for søndag. Den bratte og uvelkomne naturen på øya gjorde at lokalbefolkningen holdt stand mot de europeiske kolonimaktene i nesten 200 år. Da Frankrike til slutt etablerte en koloni på Dominica på 1700-tallet var det den siste av de karibiske øyene som ble kolonisert.

Frem til 1976 da Dominica ble en selvstendig stat hadde både Frankrike og Storbritannia styrt øya. I valget i 1980 vant Dominica Freedom Party, og Mary Charles ble Karibias første kvinnelige statsleder. Hun ble sittende som statsminister i 15 år.

Opp gjennom historien har Dominica flere ganger blitt hardt rammet av orkaner. Den kraftigste orkanen «San Felipe Segundo» tok livet av over 300 innbyggere. Den siste store orkanen var i 2017. Den brakte med seg enorme ødeleggelser og er en påminnelse om hvor sårbart landet er for naturkatastrofer.  

Samfunn og politikk

Dominica er en republikk der presidenten blir valgt for en femårsperiode i frie valg. Den utøvende makten har statsministeren som leder regjeringen. Politikken i Dominica har vært dominert av et høyreorientert frihetsparti og to arbeiderpartier. De økonomiske forskjellene mellom fattige og rike er relativt små. Likevel er det bare de i fast jobb som kan nyte velferdsgoder som pensjon og sykepenger. Dette skaper utfordringer i og med at så mye som 23 prosent av befolkningen er arbeidsledige.

Sammenlignet med sine karibiske naboland er kriminaliteten på Dominica totalt sett relativt lav. De seneste trendene viser imidlertid at kriminaliteten stiger, særlig knyttet til narkotikahandel. Dominica har også veldig strenge lover knyttet til LHBTI, blant annet kan homofili bli straffet med opp til 10 års fengsel.  

Økonomi og handel

Økonomien i Dominica har i stor grad vært basert på bananeksport. Sårbarheten i å være avhengig av kun en industri har imidlertid ført til at landet aktivt har prøvd å utvikle andre næringer. Eksport av såpe, sitrusfrukter og grønnsaker er andre industrier på Dominica.

Den vakre naturen og den tropiske beliggenheten gjør Dominica attraktiv for turisme. Denne industrien er en viktig del av fremtidsplanene for øya, men er for øyeblikket relativt underutviklet, og lider av øyas mangel på en større internasjonal flyplass. Siden 1998 har landet også prøvd å trekke utenlandsk kapital til øya, ved å posisjonere seg som et skatteparadis.

Kart

Statistikk

Her finner du statistikk for Dominica på mange områder, inkludert FNs bærekraftsmål(sist rapporterte år). Du kan også sammenligne med et annet land. Gå til statistikken for landet