[[suggestion]]
Kongo, Den demokratiske republikken

Nøkkeltall og fakta

Hovedstad

Kinshasa

Etniske grupper

Over 200 ulike afrikanske stammer: Mongo, luba, kongo (bantu-stammer) og mangbetu-azande 45%, andre afrikanske stammer 55%

Språk

Fransk (offisielt), lingala, kingwana, kikongo, tshiluba

Religion

Katolikker 50%, protestanter 20%, kimbanguister 10%, muslimer 10%, andre/uspesifisert/ingen 10%

Innbyggertall

81 340 000 (2017)

Styreform

Republikk

Areal

2 344 860 km2

Myntenhet

Kongolesiske franc

BNI pr innbygger

802 PPP$

Nasjonaldag

Uavhengighetsdag 30 juni

Andre landsider

Geografi

DR Kongo er det nest største landet i Afrika. Landet opptar store deler av Afrikas innland, og har en kort kystlinje ved Kongoflodens munning ut i Atlanterhavet i vest. Den enorme Kongofloden renner gjennom hele landet, og er opphav til alle andre elver i landet. DR Kongo er sammensatt av jungel langs ekvator midt i landet, høye platåer langs Riftdalen, savanner i de sydlige delene og tette gresstepper mot nord. Landet opplever hyppige tordenvær og har verdens nest største regnskog.

Klimaet er tropisk med høy luftfuktighet og en relativt høy temperatur året rundt. De to tredjedelene av landet som ligger sør for ekvator har regntid mellom november og mars, samtidig som det er tørketid nord for ekvator. De sentrale områdene langs ekvator har mindre forskjeller mellom årstidene. Det er store lokale variasjoner og enkelte områder har doble perioder med regntid og tørketid. De største miljøproblemene knytter seg til forurenset drikkevann og avskoging grunnet dårlig utbygget infrastruktur og avhengighet av tre til brensel.

Ecoprint

0.4 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Kongo, Den demokratiske republikken ville vi trenge 0.4 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

For mer enn 2000 år siden begynte flere folkegrupper å bosette seg i DR Kongo, og fra 1300-tallet vokste det frem flere statsdannelser. I 1482 ankom portugisere DR Kongo som de første europeerne, og europeisk utnyttelse av befolkningen og naturressursene i landet startet. År 1878 sendte Kong Leopold II av Belgia amerikaneren Stanley for å utforske Kongo ytterligere, opprette handelsstasjoner og treffe lokale høvdinger. Utover på 1800-tallet ble tusener av mennesker fanget som slaver, og de lokale kongedømmene gikk under etter hvert som handelen med mennesker og mineraler vokste i omfang.

Kong Leopold II overtok i 1884 DR Kongo som sin personlige eiendom, og tilranet seg enorme rikdommer gjennom brutal utnyttelse. Mellom fem og ti millioner mennesker mistet livet som følge av kong Leopolds styre under kolonitiden. Da grusomhetene ble avslørt, måtte kongen gi fra seg kontrollen til det belgiske parlamentet. Dette skjedde i 1908, og landet fikk navnet Belgisk Kongo. Belgisk Kongo ble selvstendig i 1960.

I 1965 grep generalen Joseph Mobuto makten, byttet navn til Mobuto Sese Seko, og omdøpte landet til Zaïre. Han etablerte et undertrykkende diktatur, og landet utviklet seg til et kleptokrati der presidenten og hans nærmeste ranet til seg store deler av landets verdier. I 1996 startet det opprør mot Sese Seko som endte med at han i 1997 ble avsatt ved statskupp. Maktskiftet utløste en ny og større krig der åtte afrikanske land og over 25 væpnede grupper kjempet. Flere millioner mennesker mistet livet i krigen som formelt ble avsluttet i 2003. Lokale kriger og konflikter preger fortsatt DR Kongo.

Samfunn og politikk

DR Kongo er en republikk som ledes av en president. Presidenten er statssjef og velges for femårsperioder. Statsministeren og regjeringen velges av presidenten etter anbefaling fra flertallet i nasjonalforsamlingen. Parlamentet velges for fire år av gangen, og består av en nasjonalforsamling og et senat. Statsministeren og presidenten deler den utøvende makten, og den lovgivende makt ligger i parlamentet. I dag finnes det rundt 450 registrerte politiske partier i landet, flertallet av disse har en etnisk eller regional identitet. Ofte er partiene bygget opp rundt sterke ledere.

DR Kongo preges av uroligheter og en rekke grupper kriger mot hverandre, spesielt øst i landet. Et svakt og korrupt statsapparat og dårlig utbygd infrastruktur gjør det vanskelig å holde kontroll. FN-styrken MONUSCO samarbeider med regjeringen med håp om å skape stabilitet i landet. Joseph Kabila var president i DR Kongo i perioden 2001-2019. Etter et kontroversielt presidentvalg i slutten av 2018, ble Felix Tshisekedi erklært som vinner i januar 2019. Han er den første opposisjonskandidaten til å vinne et presidentvalg i DR Kongo siden landet ble selvstendig i 1960.    

Økonomi og handel

Tross enorme naturressurser er DR Kongo et av de fattigste landene i verden, og har vært inne i en økonomisk nedgangsperiode i flere tiår. Mange av de økonomiske problemene skyldes den belgiske koloniadministrasjonens oppbygging av ensidige økonomiske strukturer, der de tømte landet for verdifulle ressurser. Mobuto Sese Sekos mangeårige politiske vanstyre har også ført med seg alvorlige økonomiske konsekvenser. Siden krigens slutt har det vært høy økonomisk vekst i landet, men dårlig infrastruktur, korrupsjon og et dårlig fungerende rettsvesen har hemmet veksten.

Gruvedrift står for 70 prosent av DR Kongos eksportinntekter. Diamanter, gull, kobber, kobolt, treprodukter, kaffe og råolje er også viktige eksportvarer. Grunnet høy avhengighet av inntekter fra gruvedrift var DR Kongo et av de afrikanske landene som ble hardest rammet av finanskrisen i 2008. De siste årene har Kina investert mer og mer i infrastruktur og sykehus i DR Kongo, mot gunstige avtaler om utvinning av kobber og kobolt.

Kart

Statistikk

Her finner du statistikk for Kongo, Den demokratiske republikken på mange områder, inkludert FNs bærekraftsmål(sist rapporterte år). Du kan også sammenligne med et annet land. Gå til statistikken for landet