[[suggestion]]
Antigua og Barbuda
Flagg

Nøkkeltall og fakta

Hovedstad

Saint John's

Befolkning

Afrikansk opprinnelse 87.3%, afrikansk+europeisk opprinnelse 4.7%, europeisk opprinnelse 1.6%, andre 6.4% (2011)

Språk

Engelsk (offiisielt), lokale dialekter

Religion

Protestanter 68%, romersk-katolikker 8%, andre 12%, uspesifisert/ingen 11% (2011)

Innbyggertall

97 929 (2021)

Styreform

Konstitusjonelt monarki

Areal

440 km2

Myntenhet

Østkaribisk dollar

BNI pr innbygger

25 337 PPP$

Nasjonaldag

1. november

Andre landsider

Geografi

Antigua og Barbuda er en øystat bestående av tre lavtliggende øyer i den østlige delen av Det karibiske hav. Den tredje øyen i tillegg til Antigua og Barbuda er Redonda, en liten ubebodd øy formet som en bratt klippe. Antigua er en kalksteinsøy omgitt av grunner og korallrev samt flere små øyer. Barbuda er en flat og skogkledd koralløy, 40 kilometer nord for Antigua.

Klimaet i Antigua og Barbuda er tropisk. Øyene er utsatt for tropiske orkaner og har en gjennomsnittlig nedbørsmengde på 990 millimeter i året. I 2017 ble Barbuda hardt rammet av orkanen Irma. Rundt halvparten av innbyggerne ble hjemløse, og oppbyggingen kostet mer enn 100 millioner amerikanske dollar.

De største miljøproblemene er mangel på ferskvann og ødeleggelsen av korallrev, som er forårsaket av orkaner og turisme.

Historie

Kristoffer Columbus kom til øygruppen i 1493. Da hadde øyene allerede vært bebodd i 4000 år. I 1632 ble området kolonisert av engelskmenn som opprettet sukkerplantasjer og gjorde dem til de viktigste inntektskildene. Slaver ble hentet fra Afrika for å jobbe på plantasjene. Først i 1860 slo Barbuda seg sammen med Antigua. Utnytting av arbeiderne i slavelignende forhold varte frem til andre verdenskrig, selv om slaveriet ble avskaffet over 100 år tidligere. I 1939 ble landets første fagforening grunnlagt, noe som bedret arbeidernes leveforhold. Antigua og Barbuda ble selvstendig i 1981, men er fremdeles en del av Samveldet av nasjoner. Etter selvstendigheten ble turismen landets viktigste inntektskilde.

Arbeiderpartiet i landet (ALP) vant valget i 1951 og har siden, med unntak av årene 1971-1976, beholdt flertallet i parlamentet til 2004. Statsministeren Vere Bird og hans familie ble da tidlgere anklaget for korrupsjon og våpensmugling til Colombia, og skandalen forårsaket store demonstrasjoner, som førte til et historisk nederlag for partiet i 2004. Etter åtte år som opposisjonsparti kom ALP hardt tilbake i 2014, med løfter om å forbedre landets økonomi og ny partileder. De sitter fortsatt ved makten i dag.

Økologiske fotavtrykk

1 2 7

2,8

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Antigua og Barbuda ville vi trenge 2,8 jordkloder.

Samfunn og politikk

Antigua og Barbuda er en uavhengig parlamentarisk stat innen Samveldet av nasjoner, som består av Storbritannia og tidligere britiske kolonier. Landet er et monarki, med den britiske monarken som formelt statsoverhode. Monarken blir representert av en generalguvernør i landet. Statsministeren blir utnevnt av generalguvernøren og er vanligvis leder for det største partiet. Utøvende makt ligger hos regjeringen, og lovgivende makt hos de to kamrene i parlamentet. Antigua og Barbuda har i praksis et topartisystem.

Øyriket regnes som en av de mer velfungerende små øystatene i Kariben. Nesten hele befolkningen bor på Antigua. Levestandarden er høyere enn i mange av nabolandene. Likevel finnes det en nokså stor andel fattige. Blant de som er dårligst stilt er familier uten tilgang på sanitæranlegg og rent vann høyest på listen.

Befolkningen som arbeider har velferdsgoder som pensjonsordning og sykelønn. De som står utenfor arbeidslivet har få eller ingen støtte. Narkotikamisbruk er ikke uvanlig. Landet ligger langs smugleruten fra Sør- og Mellom-Amerika til Europa og USA. Regjeringen har forsøkt å bekjempe narkotikahandel og annen kriminalitet med strengere lovgivning og høyere straffer.

Menneskelig utvikling

15

69 av 188

Antigua og Barbuda er nummer 69 av 188 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Økonomi og handel

Den viktigste næringsveien i Antigua og Barbuda er turisme. Den har vært landets hovedindustrien siden 1960-tallet, og står for over halvparten av landets bruttonasjonalprodukt (BNP). To amerikanske militærbaser på Antigua gir også betydelige inntekter. Sukkerindustrien, som tidligere var landets viktigste næring, har mistet sin betydning på grunn av nedgang i sukkerprisene på verdensmarkedet.

Antigua og Barbuda har lenge vært kjent som et sted for tvilsomme finansielle tjenester. Antigua fikk også et verstingstempel i regionen når det gjaldt hvitvasking av penger. Etter målrettede mottiltak erklærte det internasjonale kontrollorganet i 2001 at landet samarbeider fullt ut i denne kampen. Landets økonomiske omdømme fikk seg en smell i 2009, da landets største investor, en millionær fra Texas, ble tiltalt for bedrageri.

Kart

Statistikk

Statistikk for Antigua og Barbuda på utvalgte områder. Alle tallene om befolkning, fattigdom, helse, utdanning, likestilling og arbeidsliv er fra ulike FN-organisasjoner. BNP og CO2-utslipp er fra Verdensbanken. Vi har flere data, inkludert FNs bærekraftsmål(sist rapporterte år) på en egen side Gå til statistikken for landet

Befolkning

Innbyggere

94 298

mennesker i Antigua og Barbuda

Barn per kvinne

Gjennomsnittlig antall barn som fødes per kvinne

1 5

1,6

barn per kvinne i Antigua og Barbuda

Barnedødelighet

Antall barn som dør før de har fylt fem år, per tusen fødte

1 2 3 4 5 6

6

barn dør per 1000 levendefødte i Antigua og Barbuda

Fattigdom

BNP per inbygger

Bruttonasjonalprodukt fordelt likt på antall innbyggere, justert for kjøpekraft

7

25 337

BNP per innbygger i PPP-dollar i Antigua og Barbuda

Sult

Andel av befolkningen som er underernært

Ingen statistikk tilgjengelig
av 10 personer er underernærte i Antigua og Barbuda

Klima

CO2-utslipp

Antall tonn CO2-utslipp per person

1 2 3 4 5 0

5,12

tonn CO2-utslipp per person i Antigua og Barbuda

Helse

Vaksine

Andelen av barn som er vaksinert mot meslinger

1 2 3 4 5
6 7 8 5 10

8,5

av 10 barn er vaksinert mot meslinger i Antigua og Barbuda

Drikkevann

Andelen av befolkningen som har tilgang til rent drikkevann

Ingen statistikk tilgjengelig
av 10 personer har tilgang til rent vann i Antigua og Barbuda

Utdanning

Lese- og skriveferdigheter

Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,9

av 10 personer over 15 år kan lese og skrive i Antigua og Barbuda

Skolegang

Hvor mange år er det forventet at ett barn går på skole?

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

13

er forventet antall år i skolen i Antigua og Barbuda

Likestilling

Skjevfordeling mellom kjønnene

Skjevfordeling mellom kjønnene for helse, medbestemmelse og yrkesaktivitet

Ingen statistikk tilgjengelig
GII-indeksen i Antigua og Barbuda

Arbeid

Arbeidsledighet

Andelen mennesker som kan jobbe som ikke har jobb.

Ingen statistikk tilgjengelig
av 10 arbeidsdyktige personer står uten jobb i Antigua og Barbuda

Abonner på nyhetsbrev: