Bahamas

Nøkkeltall og fakta
-
Hovedstad
- Nassau
-
Etniske grupper
- Afrikansk opprinnelse 90,6%, europeisk opprinnelse 4,7%, afrikansk og europeisk opprinnelse 2,1%, andre/uspesifisert 2,6%
-
Språk
- Engelsk (offisielt), kreol (blant immigranter fra Haiti).
-
Religion
- Protestanter 69,9%, romersk-katolske 12%, andre kristne 13%, ingen 1,9%, andre/uspesifiserte 3,2% (2010)
-
Innbyggertall
- 399 285 (2018)
-
Styreform
- Konstitusjonelt demokrati
-
Areal
- 13 880 Km2
-
Myntenhet
- Bahamansk dollar
-
BNI pr innbygger
- 22 517 PPP$
-
Nasjonaldag
- 10. juli
-
Andre landsider
Geografi
Bahamas består av femten større og rundt 700 mindre koralløyer. Øygruppen strekker seg nesten 80 mil fra Haiti i sørøst til Florida i nordvest og har rundt 2400 rev og sandbanker. Øyene består av porøs kalkstein, noe som gjør at det ikke dannes elver, bekker eller innsjøer. Landets høyeste punkt er Mount Alvernia på 63 m.o.h. De fire største øyene, Andros, Great Abaco, Great Inagua og Grand Bahama, utgjør mer enn to tredeler av landområdene. Bahamas har subtropisk klima der vintrene er milde og somrene er varme og fuktige. Fra juni til september er det regntid.
Øygruppen er svært sårbar for klimaendringer. Korallrevene rundt øyene ligger på veldig grunt vann, og er derfor spesielt sårbare for temperaturendringer. De siste årene har de globalt stigende havtemperaturene gjort at store deler av landets korallrev har blitt ødelagt. Tilgangen på ferskvann er dårlig, og landets lave landskap gjør øyene også sårbare for tropiske stormer, høyvann og erosjon. I august 2019 ble de nordlige øyene truffet av en enorm tropisk orkan. Naturkatastrofen førte til enorme ødeleggelser og mange dødsfall.
Historie
Bahamas ble mest sannsynlig befolket av arawaktalende folk rundt 500-tallet. Den lokale befolkningen drev med jordbruk og fiske, og kalte seg selv lucaya. Det sies at Christoffer Columbus’ første skritt i Amerika var på en av Bahamas’ øyer i 1492. Spanjolene var imidlertid ikke interessert i øyene fordi de ikke hadde noen edelstener. I stedet utnyttet de arawakbefolkningen som slaver i gullgruver i andre deler av det spanske imperiet. Allerede i 1520 hadde den lokale befolkningen dødd ut som følge av slaveri og sykdommer. Først på midten av 1600-tallet ble øyene kolonisert på nytt.
Øyene ble i realiteten styrt av pirater frem til 1718, da Storbritannia tok kontrollen over området. Fram til 1834 var de viktigste næringene slavehandel, sjørøveri og smugling. Helt fra øyene ble kolonisert og frem til 1940-tallet ble de kontrollert av en liten hvite elite. Etter store protester i 1942 styrket den afrikansk-ættede befolkningens rolle i samfunnet seg og elleve år senere ble landets første politiske parti dannet. Det nye partiet samlet den afrikansk-ættede befolkningen og fikk stadig større politisk innflytelse. I 1973 ble Bahamas selvstendig fra Storbritannia.
Økologiske fotavtrykk



2,9
Samfunn og politikk
Bahamas er et parlamentarisk demokrati. Landet er med i samveldet av nasjoner, og har beholdt den britiske monarken som det offisielle statsoverhodet. Den utøvende makten ligger hos en regjering ledet av en statsminister. Statsministeren utgår fra det partiet som får flest stemmer i det allmenne valget av underhuset. Den lovgivende makten ligger hos en nasjonalforsamling bestående av et underhus og et overhus.
Siden 1960-tallet har mange haitiske og cubanske arbeidsmigranter kommet til Bahamas. Innvandringen har ført til sosiale spenninger - spesielt mellom haitiere og bahamanere. Siden tidlig på 2000 tallet har kriminaliteten i Bahamas steget kraftig. Mordraten er blant de høyeste i regionen. Landet har lenge vært et paradis for hvitvasking av penger og narkotikasmugling. Den amerikanske kystvakten samarbeider i dag tett med Bahamas om å stanse smuglingen. Vold mot kvinner er et utbredt problem, og er ikke regnet som ulovlig i hjemmet. I en folkeavstemning i 2016 ble en ny lov mot kjønnsdiskriminering stemt ned med en stor majoritet.
Menneskelig utvikling

59 av 186
Økonomi og handel
Bahamas er et av de rikeste landene i Karibia. På 1950-tallet ble turistnæringen bygget opp, og står i dag for en tredel av landets bruttonasjonalprodukt. Over halvparten av alle bahamanere jobber med turisme. Landets finanssektor er en annen viktig næring. Landet blir regnet som et skatteparadis til tross for at nye og strengere lover innen finansnæringen har blitt innført. Bahamas økonomi er nært knyttet opp til den amerikanske og er derfor sårbar for svingninger i den amerikanske økonomien.
Landet har en lite utviklet jordbruksindustri, og kun én prosent av landarealet er dyrket. På grunn av det underutviklede jordbruket, og øyenes mangel på naturressurser, har Bahamas et stort handelsunderskudd (de importerer mer enn de eksporterer). Landets velferdssystem som sykeforsikring og foreldrepermisjon, er godt utviklet og delvis finansiert av staten. Levestandarden og økonomien er noe bedre i hovedstaden, Nassau, og på de nordlige øyene enn i de mindre utviklede øyene i sør.
Kart
Statistikk
Her finner du statistikk for Bahamas på mange områder, inkludert FNs bærekraftsmål(sist rapporterte år). Du kan også sammenligne med et annet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Innbyggere
393 244
Barn per kvinne
Gjennomsnittlig antall barn som fødes per kvinne


1,7
Barnedødelighet
Antall barn som dør før de har fylt fem år, per tusen fødte













13
Fattigdom
BNP per inbygger
Bruttonasjonalprodukt fordelt likt på antall innbyggere, justert for kjøpekraft

22 517
Sult
Andel av befolkningen som er underernært

Klima
CO2-utslipp
Antall tonn CO2-utslipp per person







6,52
Helse
Vaksine
Andelen av barn som er vaksinert mot meslinger










8,5
Drikkevann
Andelen av befolkningen som har tilgang til rent drikkevann










9,9
Utdanning
Lese- og skriveferdigheter
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive

Skolegang
Hvor mange år er det forventet at ett barn går på skole?

Likestilling
Skjevfordeling mellom kjønnene
Skjevfordeling mellom kjønnene for helse, medbestemmelse og yrkesaktivitet

0,353
Arbeid
Arbeidsledighet
Andelen mennesker som kan jobbe som ikke har jobb.









