
Colombia
Colombia er et frodig land nord i Sør-Amerika. Visste du at Colombia er blant landene i verden med størst biomangfold? På denne siden finner du alt du bør vite om Colombia.

Nøkkeltall og fakta
-
Hovedstad
- Bogota
-
Etniske grupper
- Europeisk avstamning + blanding av europeisk og urfolk 87,6%, afrikansk avstamning 6,8%, urfolk 4,3%, (2018 est.)
-
Språk
- Spansk (offisielt)
-
Religion
- Kristne (mest romersk katolsk) 92,3%, andre/uspesifisert 7,7 % (2020 est.)
-
Innbyggertall
- 51 512 766 (2022)
-
Styreform
- Republikk
-
Areal
- 1 138 910 km²
-
Myntenhet
- Colombiansk peso
-
BNI pr innbygger
- 16 885 PPP$
-
Nasjonaldag
- 20. juli
-
Andre landsider
Geografi
Colombia er det fjerde største landet i Sør-Amerika. Det preges av fjellområder i vest, og regnskogen Amazonas i øst. Ved grensen mot Ecuador deles Andesfjellene inn i tre fjellkjeder. Det er mange fjelltopper på mer enn 5000 meter over havet. Mellom fjellkjedene renner elvene Magdalena og Cauca, og dette er også det mest befolkningsrike området. Hovedstaden Bogotá ligger på et platå i en av de østre fjellkjedene. Temperaturen er jevn hele året. Det er kaldt i fjellene, og det er alltid snø på de høyeste toppene.
Rundt halvparten av Colombia er dekket av skog, og avskogning fører til utrydding av mange dyre- og plantearter. På grunn av overbruk av plantevernmidler er jord- og vannkvaliteten dårlig. Landet ligger mellom to kontinentalplater, noe som gjør at det ofte er jordskjelv og vulkanutbrudd.
Historie
Arkeologiske funn viser at Colombia var bebodd allerede for 13 000 år siden. De drev jordbruk med kunstig vanning, og var tidlig ute med å utvikle komplekse politiske systemer. I 1499 kom spanske erobrere til Colombia. Landets første by, Santa Marta, ble grunnlagt i 1525. Colombia var Spanias største kilde til gull, og Cartagena ble raskt en av de viktigste havnene i det spanske imperiet. Motstanden mot spansk overherredømme ble etter hvert stor, og med frigjøringshelten Simón Bolívar i spissen, ble selvstendighet oppnådd i 1819.
1900-tallet var preget av voldelige konflikter mellom de konservative og de liberale. Først ved militærkuppet i 1953 begynte de å samarbeide, og fra 1957 delte de på makten de neste 20 årene. I dette politiske samarbeidet ble venstresiden utestengt, noe som førte til fremvekst av paramilitære og voldelige geriljabevegelser, særlig i byene. Etter over 50 år med borgerkrig mellom myndighetene og lokale opprørsgrupper, der også narkotikagjenger har spilt en rolle, har partene inngått flere viktige fredsavtaler de siste årene.
Økologiske fotavtrykk


1,1
Samfunn og politikk
Colombia er en republikk der presidenten har den utøvende makten, mens kongressen har lovgivende makt. Presidenten velges gjennom folkeavstemning. Vedkommende er da president i fire år, og kan kun gjenvelges en gang til fire nye år. Kongressen består av to deler: Representantenes hus og Senatet. Medlemmene av kongressen velges også gjennom folkeavstemning.
Grunnloven sier at menneskerettighetene til innbyggerne skal beskyttes, men under borgerkrigen har det blitt begått grove overgrep fra alle parter i konflikten. Colombia er medlem av blant annet FN og Organisasjonen for amerikanske stater.
Menneskelig utvikling

86 av 188
Økonomi og handel
Tradisjonelt har økonomien vært basert på jordbruk, i tillegg til store inntekter fra eksport av kaffe og bananer. I dag er olje Colombias viktigste lovlige eksportvare.
Landet eksporterer også store mengder ulovlig kokain. Narkotikaeksporten gir utfordringer for politiet, da det er etablert store og voldelige narkotikakarteller med stor makt. Colombias viktigste handelspartnere er USA, EU og Kina, i tillegg til nabolandene i Sør-Amerika.
Kart
Statistikk
Statistikk for Colombia på utvalgte områder. Alle tallene om befolkning, fattigdom, helse, utdanning, likestilling og arbeidsliv er fra ulike FN-organisasjoner. BNP og CO2-utslipp er fra Verdensbanken. Vi har flere data, inkludert FNs bærekraftsmål(sist rapporterte år) på en egen side Gå til statistikken for landet
Befolkning
Innbyggere
52 085 168
Barn per kvinne
Gjennomsnittlig antall barn som fødes per kvinne


1,7
Barnedødelighet
Antall barn som dør før de har fylt fem år, per tusen fødte













13
Fattigdom
BNP per inbygger
Bruttonasjonalprodukt fordelt likt på antall innbyggere, justert for kjøpekraft

16 885
Sult
Andel av befolkningen som er underernært










0,9
Klima
CO2-utslipp
Antall tonn CO2-utslipp per person


1,61
Helse
Vaksine
Andelen av barn som er vaksinert mot meslinger










8,6
Drikkevann
Andelen av befolkningen som har tilgang til rent drikkevann










7,3
Utdanning
Lese- og skriveferdigheter
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive










9,6
Skolegang
Hvor mange år er det forventet at ett barn går på skole?













13
Likestilling
Skjevfordeling mellom kjønnene
Skjevfordeling mellom kjønnene for helse, medbestemmelse og yrkesaktivitet

0,424
Arbeid
Arbeidsledighet
Andelen mennesker som kan jobbe som ikke har jobb.









