
Den sentralafrikanske republikk
Den sentralafrikanske republikk (SAR) ligger, som navnet tilsier, ganske midt i Afrika. På denne siden finner du alt du bør vite om landet. Er du interessert i den pågående krigen i SAR, som begynte i 2012, kan du lese mer om den her.

Nøkkeltall og fakta
-
Hovedstad
- Bangui
-
Befolkning
- Baya 28,8%, Banda 22,9%, Mandjia 9,9%, Sara 7,9%, M'Baka 7,9%, Mboum 6%, Arab-Fulani (Peul) 6%, Ngbanki 5.5%, Zande-Nzakara 3% andre 3%
-
Språk
- Fransk (offisielt), Sangho, andre stammespråk,
-
Religion
- Kristne 89%, Muslimer 9%, folketro 1%, andre 1%. Notat: naturreligion påvirker den kristen majoriteten sterkt.
-
Innbyggertall
- 4 919 987 (2021)
-
Styreform
- Republikk
-
Areal
- 622 980 Km2
-
Myntenhet
- Sentralafrikansk CFA-franc
-
BNI pr innbygger
- 967 PPP$
-
Nasjonaldag
- 1. desember
-
Andre landsider
Geografi
Den sentralafrikanske republikk ligger på en høyslette uten kyst, omtrent midt i Afrika. Nær halvparten av landarealet er skogkledd, med tropisk regnskog i sør. Store deler av landskapet er savanner med gress og smale skogsbelter langs elvene. Mot nord renner elven Chari med sine sideelver, mens elven Ubangui renner sørover og utgjør grensen mot Den demokratiske republikken Kongo. Landet har et tropisk klima med temperaturer på mellom 24-27 grader året rundt. Hvert år gjennomgår landet lengre tørkeperioder og to regnperioder; disse er fra mars-mai og fra juli-september. I regnperiodene kan det oppstå flom.
Forurenset drikkevann, avskoging og ørkenspredning er store klima- og miljøutfordringer for landet. Landet var tidligere kjent for å være et av områdene i verden med best bevart urørt natur og arter av ville dyr, men i dag utgjør krypskyting og ørkenspredning en stor trussel mot det biologiske mangfoldet.
Historie
Arkeologiske funn tyder på at mennesker har bodd i området som i dag utgjør Den sentralafrikanske republikk i minst 10 000 år. De første bosetterne var trolig nomader som skiftet boplass regelmessig. På 1600-tallet begynte slavehandelen i landet, da arabisktalende handelsmenn utvidet handelsrutene sine til å gå gjennom regionen. Frankrike koloniserte landet på slutten av 1800-tallet, og lokalbefolkningen ble utsatt for tvangsarbeid på plantasjer, tvangsflytting og brutale avstraffingsmetoder.
Siden frigjøringen fra Frankrike i 1960 har voldelige opprør og hyppige militærkupp hindret forsøk på å opprette demokrati. I etterkant av valget i 2011 vokste det frem stor politisk misnøye mot Bozizé-regimet, som hadde hatt makten siden 2003. Opprørskoalisjonen Séléka gjorde voldelige opprør, og gjennomførte statskupp i 2013. Maktovertakelsen utløste en brutal borgerkrig i landet der muslimer og kristne organiserte seg i hver sine militsgrupper. Etter kuppet ble en overgangsregjering satt inn, men voldelige sammenstøt i flere deler av landet gjorde det vanskelig for statsapparatet å få kontroll på situasjonen. Folkeavstemningen i 2015 førte til opprettelsen av en ny grunnlov, og landet har hatt en demokratisk valgt president siden 2016. Vold, opprør og ustabilitet fortsetter likevel å prege landet.
Økologiske fotavtrykk

0,7
Samfunn og politikk
Landets statsoverhode er en president som velges i allmenne valg hvert femte år. Presidenten utnevner statsministeren og regjeringen. Den lovgivende makten, parlamentet, blir i likhet med presidenten valgt for en periode på fem år. Politikken er svært preget av konflikter mellom ulike etniske og religiøse grupper, fattigdom, ulikhet og manglende tillit til myndighetene. Korrupsjon er også svært utbredt, både i politikken, rettssystemet og det offentlige liv. Landet regnes i dag for å være en mislykket stat, med store demokratiske mangler. Innbyggerne mangler grunnleggende sivile og politiske rettigheter, som retten til personlig sikkerhet, ytringsfrihet og mediefrihet.
Omtrent 70 prosent av befolkningen lever under den internasjonale fattigdomsgrensen, og over halvparten mangler tilgang til grunnleggende medisinsk hjelp. I prinsippet er skolegang gratis for barn i alderen 6-14 år, men flere år med borgerkrig har ført til at mange barn ikke har hatt mulighet til å gå på skolen. Omtrent 40 prosent av den voksne befolkningen kan verken lese eller skrive. Det er store kjønnsforskjeller, og voldshandlinger og seksuelle overgrep mot kvinner og jenter er svært utbredt. Tusenvis er drept i borgerkrigen, og over en tredjedel av befolkningen er drevet på flukt. Dette skjer til tross for at FN og andre internasjonale styrker har vært inne i landet i flere ganger i forsøk på å opprettholde våpenhvile.
Menneskelig utvikling

185 av 188
Økonomi og handel
Den sentralafrikanske republikk er et av verdens fattigste land til tross for store forekomster av naturressurser. Blant disse er skog, olje, diamanter, gull og uran. Den sårbare og underutviklede økonomien skyldes politisk og økonomisk vanstyre, krig, omfattende korrupsjon og lite utbygd infrastruktur. I dag er rundt 80 prosent av befolkningen sysselsatt i jordbruk, skogbruk og fiske. De fleste driver småskalajordbruk til selvberging og lokalt salg, og de viktigste jordbruksvarene er blant annet kaffe, bomull, mais, ris og jordnøtter.
Mangel på kystlinje, toglinjer og et velfungerende veinett gjør det vanskelig å drive handel, som hindrer landets økonomiske utvikling. Varer eksporteres hovedsakelig ut av landet gjennom å fraktes med elvene og så inn i Republikken Kongo hvor de sendes videre. Opp mot halvparten av eksporten av diamanter er ulovlig og kommer ikke landet til gode. Frankrike er landets viktigste handelspartner, og bistår med betydelig økonomisk hjelp.
Kart
Statistikk
Statistikk for Den sentralafrikanske republikk på utvalgte områder. Alle tallene om befolkning, fattigdom, helse, utdanning, likestilling og arbeidsliv er fra ulike FN-organisasjoner. BNP og CO2-utslipp er fra Verdensbanken. Vi har flere data, inkludert FNs bærekraftsmål(sist rapporterte år) på en egen side Gå til statistikken for landet
Befolkning
Innbyggere
0
Barn per kvinne
Gjennomsnittlig antall barn som fødes per kvinne






5,8
Barnedødelighet
Antall barn som dør før de har fylt fem år, per tusen fødte




































































































100
Fattigdom
BNP per inbygger
Bruttonasjonalprodukt fordelt likt på antall innbyggere, justert for kjøpekraft

967
Sult
Andel av befolkningen som er underernært










4,8
Klima
CO2-utslipp
Antall tonn CO2-utslipp per person

0,04
Helse
Vaksine
Andelen av barn som er vaksinert mot meslinger










4,1
Drikkevann
Andelen av befolkningen som har tilgang til rent drikkevann










0,6
Utdanning
Lese- og skriveferdigheter
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive










3,7
Skolegang
Hvor mange år er det forventet at ett barn går på skole?





5
Likestilling
Skjevfordeling mellom kjønnene
Skjevfordeling mellom kjønnene for helse, medbestemmelse og yrkesaktivitet

0,672
Arbeid
Arbeidsledighet
Andelen mennesker som kan jobbe som ikke har jobb.









