Dominica

Nøkkeltall og fakta
-
Hovedstad
- Roseau
-
Etniske grupper
- Afrikansk opprinnelse 86,6%, blandet 9,1%, urbefolkning 2,9%, andre 1,5 %, (2001)
-
Språk
- Engelsk (offisiell), fransk patois (kreolspråk)
-
Religion
- Romersk katolske 61,4%, protestanter 28,6%, ingen 6,1%, rastafari 1,3%, jehovas vitner 1,2%, andre 1,7 %,(2001)
-
Innbyggertall
- 71 986 (2020)
-
Areal
- 750 km2
-
Myntenhet
- Østkaribisk dollar
-
BNI pr innbygger
- 10 948 PPP$
-
Nasjonaldag
- 3. november
-
Andre landsider
Geografi
Dominica er en liten øystat i det karibiske hav. Øya er kjent for sin rike natur med regnskog, fossefall, elver, sjøer og fuglereservater. Regnskogen, som dekker mesteparten av øya, er på UNESCOs verdensarvliste. Verdens nest største varme kilde befinner seg også på øya. Øya har åtte vulkaner, men til forskjell fra sine naboøyer har Dominica nesten ingen sandstrender. På tross av øyas dramatiske natur består 34 prosent av dyrkbar mark, av dette utgjør størstedelen bananplantasjer. På Dominica finnes også verdens største papegøyeart, som blant annet er avbildet i landets flagg.
Øya ligger i et område som er meget utsatt for orkaner og har et varmt og tropisk klima. Det er planer om å bygge en stor flyplass på Dominica, men man er redd for at den skal true landets mangfoldige natur.
Historie
Dominica har vært bebodd av urfolk i rundt 2-3000 år, deriblant folkeslagene karawaker og kalinago. Ettersom Kristoffer Columbus ble den første europeer til å se øya, på søndag 3. november 1493, gav han øya navnet «Dominica» etter det spanske ordet for søndag. Den bratte og uvelkomne naturen på øya gjorde at lokalbefolkningen holdt stand mot de europeiske kolonimaktene i nesten 200 år. Da Frankrike til slutt etablerte en koloni på Dominica på 1700-tallet var det den siste av de karibiske øyene som ble kolonisert.
Frem til 1976 da Dominica ble en selvstendig stat hadde både Frankrike og Storbritannia styrt øya. I valget i 1980 vant Dominica Freedom Party, og Mary Charles ble Karibias første kvinnelige statsleder. Hun ble sittende som statsminister i 15 år.
Opp gjennom historien har Dominica flere ganger blitt hardt rammet av orkaner. Den kraftigste orkanen «San Felipe Segundo» tok livet av over 300 innbyggere. Den siste store orkanen var i 2017. Den brakte med seg enorme ødeleggelser og er en påminnelse om hvor sårbart landet er for naturkatastrofer.
Økologiske fotavtrykk


1,5
Samfunn og politikk
Dominica er en republikk der presidenten blir valgt for en femårsperiode i frie valg. Den utøvende makten har statsministeren som leder regjeringen. Politikken i Dominica har vært dominert av et høyreorientert frihetsparti og to arbeiderpartier. De økonomiske forskjellene mellom fattige og rike er relativt små. Likevel er det bare de i fast jobb som kan nyte velferdsgoder som pensjon og sykepenger. Dette skaper utfordringer i og med at så mye som 23 prosent av befolkningen er arbeidsledige.
Sammenlignet med sine karibiske naboland er kriminaliteten på Dominica totalt sett relativt lav. De seneste trendene viser imidlertid at kriminaliteten stiger, særlig knyttet til narkotikahandel. Dominica har også veldig strenge lover knyttet til LHBTI, blant annet kan homofili bli straffet med opp til 10 års fengsel.
Menneskelig utvikling

97 av 186
Økonomi og handel
Økonomien i Dominica har i stor grad vært basert på bananeksport. Sårbarheten i å være avhengig av kun en industri har imidlertid ført til at landet aktivt har prøvd å utvikle andre næringer. Eksport av såpe, sitrusfrukter og grønnsaker er andre industrier på Dominica.
Den vakre naturen og den tropiske beliggenheten gjør Dominica attraktiv for turisme. Denne industrien er en viktig del av fremtidsplanene for øya, men er for øyeblikket relativt underutviklet, og lider av øyas mangel på en større internasjonal flyplass. Siden 1998 har landet også prøvd å trekke utenlandsk kapital til øya, ved å posisjonere seg som et skatteparadis.
Kart
Statistikk
Her finner du statistikk for Dominica på mange områder, inkludert FNs bærekraftsmål(sist rapporterte år). Du kan også sammenligne med et annet land. Gå til statistikken for landet
Befolkning
Innbyggere
71 986
Barn per kvinne
Gjennomsnittlig antall barn som fødes per kvinne

Barnedødelighet
Antall barn som dør før de har fylt fem år, per tusen fødte



































35
Fattigdom
BNP per inbygger
Bruttonasjonalprodukt fordelt likt på antall innbyggere, justert for kjøpekraft

10 948
Sult
Andel av befolkningen som er underernært










0,6
Klima
CO2-utslipp
Antall tonn CO2-utslipp per person


1,91
Helse
Vaksine
Andelen av barn som er vaksinert mot meslinger










9,2
Drikkevann
Andelen av befolkningen som har tilgang til rent drikkevann










9,7
Utdanning
Lese- og skriveferdigheter
Andel av befolkningen over 15 år som kan lese og skrive

Skolegang
Hvor mange år er det forventet at ett barn går på skole?












12
Likestilling
Skjevfordeling mellom kjønnene
Skjevfordeling mellom kjønnene for helse, medbestemmelse og yrkesaktivitet

Arbeid
Arbeidsledighet
Andelen mennesker som kan jobbe som ikke har jobb.
