I denne utgaven gir vi deg det siste som har skjedd i Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Den 347. sesjonen av ILOs styremøte ble holdt denne måneden, og nye rapporter viser oss at vi fortsatt ikke har kommet i mål når det gjelder å sikre likestilling mellom kjønnene i arbeidslivet. Land må også gjøre mer for å sikre anstendig arbeid for nøkkelarbeidere, som er en viktig lærdom etter covid-19-pandemien.

ILO har trappet opp støtte til arbeidere, fagforeninger og arbeidsgiverorganisasjoner i Tyrkia og Syria etter jordskjelvet, men mye mer trengs for å forhindre fattigdom, utnyttelse og barnearbeid i disse to landene.

Dette nyhetsbrevet gir deg også de siste ratifikasjonene av ILO-konvensjoner, litt om et ferskt samarbeid med Det internasjonale finansieringsinstituttet (IFC), de siste resultatene fra ILOs globale program for sosial beskyttelse, og nye verktøy for å forbedre svangerskapsvern, foreldrepermisjon og barnepassordninger.

God lesning!

Akutt støtte trengs for å avverge fattigdom og barnearbeid etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria

Det katastrofale jordskjelvet har ødelagt jobbene og virksomhetene til hundretusenvis av mennesker. Arbeidere og bedrifter trenger akutt støtte for å gjenoppbygge levebrød, og forhindre fattigdom, barnearbeid og utnyttelse.

Les mer på fn.no →

ILOs 347. styremøte

23. mars avsluttet ILOs styremøte sin 347. sesjon – med beslutninger knyttet til en ny global koalisjon for sosial rettferdighet, plattformøkonomien, anstendig arbeid i forsyningskjeder, samt flere land-saker. Foto: ILO/M. Crozet.

ILOs styremøte avslutter sin 347. sesjon

ILOs styremøte – som fant sted i Genève mellom 13. og 23. mars – vurderte en rekke saker av stor betydning for arbeidslivet. Dette inkluderer anstendig arbeid i plattformøkonomien og i forsyningskjeder, den russiske krigen i Ukraina og situasjonene i Myanmar, Belarus og Venezuela.

Les mer på ilo.org →

ILOs generaldirektør advarer om økende globale ulikheter

Under åpningen av ILOs styremøte advarte generaldirektøren om økende inflasjon, levekostnader og fattigdom, og en gjeldskrise i lav- og mellominntektsland. Han understreket behovet for koordinert respons som fremmer sosial rettferdighet og tar tak i økonomiske og sosiale ulikheter.

Les mer på ilo.org →

Nye rapporter

En ny ILO-rapport påpeker nøkkelarbeideres enorme bidrag til samfunnet, og hvor viktig slike arbeidere er i økonomiens daglige drift. Foto: ILO/KB Mpofu.

— Vi må sikre anstendig arbeid for nøkkelarbeidere

Land har undervurdert arbeidstakere som har en særlig viktig samfunnsfunksjon. Covid-19-perioden har vist hvor viktig det er å sikre tilstrekkelig lønn og anstendige arbeidsforhold for nøkkelarbeidere.

Les mer på fn.no→

En ny ILO-rapport fremhever hvordan kjønnsforskjellene i arbeidslivet har holdt seg nesten uendret mellom 2005 og 2022, og understreker at kvinner fortsetter å være overrepresentert i mange sårbare sektorer. Foto: ILO/M. Crozet

Kvinners jobber og lønninger knapt forbedret på 20 år

I et nytt slag mot likestilling på det 21. århundres arbeidsplass har kvinners jobbtilgang, ansettelsesforhold og lønnsforskjeller globalt knapt blitt bedre på 20 år.

Les mer på fn.no→

Begrensninger på kvinners deltakelse i arbeidsmarkedet har bidratt til nedgangen. Nå har hjemmebasert selvstendig næringsvirksomhet blitt den dominerende formen for kvinners arbeid. Foto: OCHA/Liz Loh-Taylor.

Kvinner bærer hovedtyngden av jobbtap i Afghanistan

Kvinners sysselsetting i Afghanistan har falt kraftig siden Taliban tok over i 2021. I slutten av 2022 anslås kvinners sysselsetting å ha vært 25 prosent lavere enn midtveis i 2021 – før krisen.

Les mer på ilo.org→

Ferskt samarbeid

ILOs generaldirektør Gilbert F. Houngbo (til venstre) og Makhtar Diop, administrerende direktør i Det internasjonale finansieringsinstituttet (IFC), under ILOs styremøte, mandag 17. mars 2023. Foto: ILO/M. Crozet.

ILO og IFC trapper opp samarbeidet på sosiale spørsmål i private investeringer

Under ILOs styremøte kunngjorde Makhtar Diop, administrerende direktør for Det internasjonale finansieringsinstituttet (IFC), planer om å styrke ILO-samarbeidet. Sammen skal de øke satsingen på sosiale spørsmål innen miljø-, sosial- og styringsinnsatsen knyttet til private investeringer.

Les mer på ilo.org→

De siste ratifikasjonene

Flere land har ratifisert viktige ILO-konvensjoner i 2023. Foto: UNFCCC/Kiara Worth.

Nigeria har ratifisert ILO-konvensjoner om migrantarbeidere og private arbeidsbyråer

Nigeria er nå det 29. landet som ratifiserer ILO-konvensjon nr. 143, som handler om migrantarbeidere, og det 38. landet som har ratifisert ILO-konvensjon nr. 181, som handler om private arbeidsbyråer.

Norge ratifiserte ILO-konvensjon nr. 143 i 1979, men har ikke ratifisert ILO-konvensjon nr. 181.

Les mer på ilo.org→

Irak har ratifisert ILO-konvensjoner om minstestandarder for sosial beskyttelse og maritimt arbeid

Irak er nå det 64. landet som har ratifisert ILO-konvensjon nr. 102, som handler om sosial beskyttelse, og det 102. landet som har ratifisert ILOs maritime arbeidskonvensjon (MLC).

Norge ratifiserte ILO-konvensjon nr. 102 i 1954, og ILOs maritime arbeidskonvensjon i 2009.

Les mer på ilo.org→

Lesotho har ratifisert ILO-konvensjoner om arbeidsforhold, sikkerhet og helse, og vold og trakassering

Lesotho er nå det 58. landet som har ratifisert ILO-konvensjon nr. 151, som handler om arbeidsforhold i offentlige tjenester, det 60. landet som har ratifisert ILO-konvensjon nr. 187, som handler om rammeverket for konvensjonen om arbeidssikkerhet- og helse, og det 26. landet som har ratifisert ILO-konvensjon nr. 190, som handler om vold og trakassering på jobben.

Norge ratifiserte ILO-konvensjon nr. 151 i 1980, og nr. 187 i 2015, men har ikke ratifisert ILO-konvensjon nr. 190.

Les mer på ilo.org→

ILO rundt om i verden

ILO har kunngjort at de gir 3,6 millioner dollar i direkte støtte til arbeidere berørt av jordskjelvene i Tyrkia og Syria. Foto: ILO.

ILO lover millioner i støtte til arbeidere berørt av jordskjelvene i Tyrkia og Syria

3,6 millioner dollar gis i direkte støtte til arbeidere berørt av jordskjelvene i Tyrkia og Syria. Dette ble kunngjort på giverkonferansen for jordskjelvofrene, arrangert av EU og Sverige.

Les mer på fn.no→

Programmets andre fase (2021-2025) har som mål å utvide og forbedre sosial beskyttelse for 60 millioner mennesker i 50 land. Foto: ILO/M. Crozet.


30 millioner arbeidere og deres familier får nå bedre sosial beskyttelse

Verden har sett viktige fremskritt når det gjelder utvidelsen av, og forbedret tilgang til, sosial beskyttelse. Dette ble kunngjort på det årlige møtet i ILOs globale sosiale beskyttelsesprogram.

Les mer på ilo.org

Nye verktøy

Det er gratis å bruke verktøyene som bygger på arbeidsstandarder og tiår med forskning innenfor arbeidsrettigheter for mammaer og pappaer. Foto: ILO/M. Crozet.

ILO lanserer politikkportal og investeringssimulator for omsorg

ILO håper disse nye verktøyene vil oppmuntre nødvendige investeringer for å støtte de to milliarder kvinnene og mennene som fortsatt mangler tilstrekkelig svangerskapsvern, foreldrepermisjon og barnepass.

Les mer på ilo.org→

Om Arbeidslivsnytt

Dette er et nyhetsbrev fra FN-sambandet. Her kan du melde deg på Arbeidslivsnyhetsbrevet.

Redaktør for dette nyhetsbrevet er Ellen Sporstøl.

Har du tips til saker og gjestekommentarer til nyhetsbrevet?
Send oss en e-post merket nyhetsbrev om arbeidsliv.

Vår postadresse:
FN-sambandet
Storgata 33A
0184 Oslo