Bare ett overgangspunkt – Bab al-Hawa – har vært åpent for hjelpearbeidere siden jordskjelv rammet grenseregionen i det sørlige Tyrkia og nordvest i Syria 6. februar. Dette har vært i borgerkrigens grep de siste tolv årene, og er den siste gjenværende regionen delvis under kontroll av opposisjonsstyrker.

— Jeg ønsker velkommen president Bashar al-Assads beslutning om å åpne de to overgangspunktene til Bab Al-Salam og Al Ra'ee fra Tyrkia til nordvest-Syria, sa António Guterres i en uttalelse. Disse vil være åpne i en innledende periode på tre måneder for å muliggjøre rettidig levering av humanitær bistand og hjelpemidler. Dette melder UN News.

Nå som håpet om å redde flere overlevende ut i live fra ruinene svinner i Syria, har mer enn 4 300 dødsfall blitt rapportert nordvest. Dødsfall i Tyrkia skal nå ha overskredet 31 000.

Det haster!

— Å levere mat, helse, ernæring, beskyttelse, husly, vinterforsyninger og andre livreddende forsyninger til alle de millioner av menneskene som er berørt er ytterste presserende, la Guterres til. Nå haster det virkelig, understreket han.

— Åpningen av disse kryssingspunktene og å tilrettelegge humanitær tilgang, fremskynde visumgodkjenninger og gjøre reiser mellom knutepunkter lettere, vil gjøre det mulig å få mer hjelp inn, raskere, sa FN-sjefen.

Løfteutstyr, medisiner trengs

Humanitære arbeidere som jobber dag og natt for å redde liv i Syria og Tyrkia, har bedt om mer tungt maskineri for å fjerne steinsprut og rusk i byer og landsbyer knust av forrige ukes jordskjelv, samt flere medisinske forsyninger.

Dette inkluderer ambulanser og medisiner, husly og andre forsyninger som oppvarming, nødmat og vann-, sanitær-, og hygiene-assistanse – sa FNs talsperson Stéphane Dujarric til korrespondenter i New York på den vanlige daglige briefingen.

Nød- og søk- og redningsteam er utplassert for å vurdere og prioritere akutte behov og for å gi livreddende hjelp etter det ødeleggende jordskjelvet nær grensen mellom Tyrkia og Syria.

FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) sa at Harim, Afrin og Jebel Saman er de hardest rammede distriktene i det nordvestlige Syria, og at mer enn 50 lastebiler lastet med forsyninger fra fem FN-organisasjoner så langt har kommet til Syria via den eneste internasjonale kryssingen ved Bab al-Hawa fra Tyrkia.

FN fortsetter å mobilisere nødhjelp

— FN fortsetter å mobilisere nødpersonnel og hjelpeoperasjoner, understreket Dujarric.

På Tyrkias anmodning har et FN-katastrofevurderings- og koordineringsteam (UNDAC) med totalt 50 medlemmer blitt utplassert til hjelpeknutepunktet i Gaziantep og til tre andre knutepunkter i det berørte området. De støtter koordineringen av de internasjonale urbane søke- og redningsoperasjonene, la han til.

Et UNDAC-samarbeidsteam er etablert i Ankara – for å støtte Tyrkias katastrofe- og beredskapsdepartement, som leder responsen.

Da han snakket derfra til UN News på mandag, sa UNDACs Winston Chang at både omfanget og skadene som ble påført i katastrofeområdet sør i landet var «noe av det verste vi har sett».

6 000 høyhus er nå steinsprut

— Vi har et skadeområde på over 50 000 kvadratkilometer, som dekker ti provinser. Her har 6 000 høye bygg kollapset, understreket Chang.

Han sa at det fortsatt kom inn rapporter, åtte dager etter at de dødelige jordskjelvene rammet Türkiye og Syria, om «mirakelredninger», inkludert en nyfødt baby som fortsatt var festet til navlestrengen, reddet fra ruinene.

— Vi har 25 forskjellige katastrofegrupper som kjemper på tvers av alle sektorer – fra miljø, medisinsk, militæret, til, selvfølgelig, katastroferesponskoordinering, la han til. Han understreket at en sterk følelse av enhet og vilje for å hjelpe de som trenger det ved det tyrkiske nasjonale nødsenteret var tydelig.

Når det gjelder katastrofens forferdelige omfang, sa han at sammenlignet med tsunamien i Det indiske hav i 2004, hvor 220 000 ble drept, «tror jeg ikke at denne blekner i sammenligning,» la han til

FNs katastrofehjelpsteam i Syria

Et eget UNDAC-team bestående av syv medlemmer har kommet inn i Syria og støtter responsen i Aleppo, Latakia og Homs, sa Dujarric. For tiden jobber åtte internasjonale redningsteam i de jordskjelvrammede områdene i Syria.

— FN jobber mot å raskt oppskalere bistanden sin, også i grenseoverskridende hjelpeoperasjoner nordvest i landet, la han til før nyhetene om president Assads avgjørelse var kunngjort.

Mandag ettermiddag i New York holdt Sikkerhetsrådet et privat møte, for å diskutere fremskyndelse av bistanden til de rammede områdene nordvest i Syria.

Mandag krysset seks lastebiler som fraktet mat og andre forsyninger fra Verdens matvareprogram (WFP) gjennom Bab al-Hawa-overgangen, sa FNs talsperson.

— Siden 9. februar har totalt 58 lastebiler lastet med nødvendig humanitær bistand krysset inn i det nordvestlige Syria fra sør-Tyrkia.

Nødhjelpsjef i Damaskus

FNs nødhjelpskoordinator Martin Griffiths var i den rammede regionen i helgen for å kartlegge de enorme utfordringene for hjelpeoperasjonener. Han ankom Damaskus på mandag.

Tidligere på dagen var han i Aleppo og snakket med familier som har mistet sine kjære og sine hjem, sa Dujarric.

— Han møtte også førstehjelp- og andre hjelpearbeidere som har jobbet utrettelig for å møte presserende humanitære behov.

— Han sa at traumet til menneskene han snakket med i Aleppo var synlig – og dette er et traume som verden må bidra til å helbrede. Griffiths sa at vår forpliktelse er å sikre husly, mat, skolegang, psykososial omsorg og en følelse av en god fremtid for mennesker som er berørt av det ødeleggende jordskjelvet, la han til.