*Oppdatert fredag 10. februar

FN frykter en humanitær krise etter flere jordskjelv rammet Sør-Tyrkia og Nord-Syria i morgentimene på mandag 6. februar. FNs hjelpeorganisasjoner kjemper nå for å hjelpe mange tusen rapporterte ofre, også de som fortsatt antas å være begravet under ruinene. Dette melder UN News.

Minst 21 000 kvinner, menn og barn har mistet livet i Tyrkia og Syria. Hundrevis er fortsatt fanget under ruinene. Disse tallene vil sannsynligvis øke, ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA).

Det første skjelvet hadde en styrke på 7,8 og rammet rundt 17,9 kilometer under bakken, nær byene Gaziantep og Osmaniye i Tyrkia – som ligger noen mil fra grensen til Syria. Gaziantep er et viktig FN-hjelpesenter for Nord-Syria. Dette ble etterfulgt av et nytt jordskjelv på 7,5 flere timer senere. Minst 78 etterskjelv fant sted før det andre jordskjelvet.

Kraftige snøstormer har rammet deler av Syria og Tyrkia de siste dagene, med ytterligere minusgrader varslet.

— Mitt hjerte går til alle i Tyrkia og Syria i denne tragedietimen, sa FNs generalsekretær António Guterres i en uttalelse. FN er fullstendig forpliktet til å støtte responsen. Våre team er på bakken og vurderer behovene og gir bistand, understreket han.

Nivå 4-alarm

Den tyrkiske regjeringen har utstedt en nivå 4-alarm som etterlyser internasjonal bistand. Rundt 4,1 millioner mennesker – mest kvinner og barn – har hjemmene sine i nordvestlige Syria, var allerede avhengige av humanitær hjelp, ifølge OCHA. Hele 5,3 millioner kvinner, menn og barn i Syria har nå blitt hjemløse, melder UN News.

Syriske samfunn har blitt rammet av et pågående kolerautbrudd, samtidig som et hardt vintervær. Så langt er finansieringsgapet på 48 prosent for siste kvartalet av 2022 – med 371 millioner dollar lovet av en nødvendig totalsum på litt over 800 millioner dollar. FN regner med at det internasjonale samfunnet vil bistå de mange tusen som er preget av katastrofen.

Syria-hjelpens «livline» truffet

FN bistår – sammen med humanitære partnere – rundt 2,7 millioner mennesker hver måned i Nordvest-Syria, via grenseoverskridende luftleveranser.

FN har rapportert at 224 bygninger er fullstendig ødelagt og minst 325 delvis ødelagt av skjelvene – i 17 forskjellige distrikter i Syria.

Selv om jordskjelvet ble følt så langt borte som i Libanon, så skal også tusenvis av bygninger kollapset, inkludert to sykehus, i Aleppo og Idlib i Nord-Syria.

Humanitære behov i Nord-Syria er allerede store, siden regionen er hjemsted for millioner av mennesker som er fordrevet av landets langvarige krig.

Samtidig trenger rundt 90 prosent av de palestinske familiene på flukt i Syria humanitær hjelp på grunn av jordskjelvene, ifølge FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Rundt 438 000 palestinske flyktninger bor i Syrias tolv flyktningleirer, og Nord-Syria er hjemsted for 62 000 palestinske flyktninger.

Snø og regn har hindret arbeidet til redningsteam, og deres egne familier også er blant dem som antas å være begravet under kollapsede bygninger.

— Heldigvis står FN og hjelpeorganisasjonene klare til å gi nødhjelp

— Igjen er det det fattige og mest sårbare som her hardest rammet. Heldigvis står FN og hjelpeorganisasjonene klare til å gi nødhjelp til de mange som trenger det nå, understreker FN-sambandets generalsekretær Catharina Bu. Foto: Magent fotobyrå.

Nasjonale myndigheter fokuserer på søk og redning i umiddelbar etterkant av jordskjelvene, samtidig som de forventer økt behov for traumeomsorg for å behandle de skadde. FN-partnere har rapportert at deres kontorer og lager har blitt skadet og sykehus er overveldet. Det er akutte behov for telt og andre forsyninger, spesielt tepper, brennstoff, komfyrer og plastduker. En rekke FN-organisasjoner er allerede på bakken, klare til å gi nødhjelp, mens andre er klare for utplassering. Nå har til sammen fjorten lastebiler med forsyninger nådd nordlige Syria, der tilgangen har vært problematisk.

— Bildene og historiene fra jordskjelvet i Tyrkia og Syria er forferdelige, og min dypeste medfølelse går til de pårørende og alle berørte, sier FN-sambandets generalsekretær Catharina Bu. Igjen er det det fattige og mest sårbare som her hardest rammet. Heldigvis står FN og hjelpeorganisasjonene klare til å gi nødhjelp til de mange som trenger det nå, understreker hun.

På tirsdag kunngjorde regjeringen at de vil gi 150 millioner kroner til jordskjelvofrene.

— Norge støtter nå FN, Røde Kors og de store norske humanitære organisasjonene med 150 millioner kroner til deres arbeid i de jordskjelvrammede områdene, både i Tyrkia og Syria, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

FN-støtte: Hvem gjør hva

— Dette er en av de største naturkatastrofene i vår tid, og FN har gjort sitt beste for å reagere raskt, sa FNs generalsekretær på torsdag. FN har to prioriteringer fremover:

1. Sikre tilgang for å få hjelp og personell inn i alle berørte områder

2. Sikre nok ressurser til nødhjelp og oppbygging.

— Veier er skadet. Folk dør. Nå er tiden inne for å utforske alle mulige veier for å få hjelp og personell inn i alle berørte områder. Vi må sette mennesker først, understreket Guterres.

Her er en oversikt over de organisasjonene som allerede er på bakken og bistår i nødhjelpen – i Tyrkia og Syria.

  • Verdens helseorganisasjon (WHO) satte på plass akuttmedisinske team tidligere i uken for å gi nødvendig helsehjelp til de skadde og mest sårbare. De har sendt helseforsyninger til 400 000 mennesker rammet av jordskjelvene i begge land. — Den umiddelbare prioritet er å støtte responsen lokalt, sa Dr. Catherine Smallwood, Senior beredskapsleder som koordinerer jordskjelvresponsen i Tyrkia på vegne av WHOs europakontor. WHO har gitt traumesett fra varehus til minst 16 sykehus i Nordvest-Syria.
  • OCHA annonserte tirsdag et tilskudd på 25 millioner dollar for å sette i gang den humanitære responsen. Norge i år til sammen 500 millioner kroner til FNs nødhjelpsfond (CERF), som dette tilskuddet kommer fra.
  • FNs barnefond (UNICEF) gir varme vinterklær og tepper til tusenvis av barn og babyer, samt hygienesett og babyutstyr til fordrevne familier. I Syria sjekker de vannstasjoner og avbrudd eller skader på vanntjenester, for å sikre trygt vann til de fordrevne.
  • Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har sendt til sammen 14 lastebiler med telt, tepper, madrasser og andre viktige gjenstander inn i Nord-Syria, fra lageret deres i Gaziantep, Tyrkia. De sto for FNs første tilsending til Syria. Generaldirektør Antonio Vitorino tvitret sin solidaritet med mennesker i Tyrkia, Syria, Libanon, De palestinske områdene, Jordan og alle som ble berørt etter det dødelige jordskjelvet. — Vi vil jobbe tett med regjeringer i regionen for å støtte de berørte og bidra til å lindre deres lidelse, understreket han.
  • FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR) jobber sammen med IOM, og UNHCR er på bakken i Syria. De gir nødforsyninger, som telt, termiske tepper, vinterklær, madrasser og andre beholdninger til de som er rammet. Deres partnere har et samlet lager på rundt 2 000 telt og omtrent 1700 forsyninger av varer utover mat er forhåndsplassert i Nordvest-Syria. UNHCR rapporterte at 1 000 ekstra telt er tilgjengelig på lageret i Gaziantep.
  • Verdens matvareprogram (WFP) har levert livsnødvendig mathjelp til 115 000 mennesker i Syria og Tyrkia i løpet av de fire første dagene siden jordskjelvene rammet regionen.
  • Krisespesialister ved FNs kontor for katastrofevurdering og koordinering (UNDAC) har blir utplassert for å støtte responsen i Tyrkia. 6 479 søk- og redningspersonell og 212 søkshunder er så langt utplassert. 50 FN katastrofe- og koordineringspersonell har blitt utplassert til Gaziantep, og til andre knutepunkter i berørte områder.
  • FN i Tyrkia – som samler alle FN-organisasjonene aktive i landet – uttrykte dyp sorg over tapet av menneskeliv, og ødeleggelsen av eiendom i en uttalelse. Teamet uttrykte sine kondolanser til familiene til ofrene, men også folket og regjeringen. De ønsket de skadde en rask bedring. — FN i Tyrkia utrykker sin solidaritet med landet, og vi er klare til å hjelpe, sa de.
  • Mer enn 700 FN-ansatte er basert i de jordskjelvrammede områdene. I den tyrkiske byen Hatay er det to internasjonale ansatte og 52 nasjonale medarbeidere, sa FNs talsperson Stéphane Dujarric, som orienterte korrespondenter i New York. Et «manntall» er i gang for å sikre at alle blir gjort rede for. I Gaziantep er det rundt 154 internasjonale og 376 nasjonale ansatte, som alle er gjort rede for. — I Syria er alle ansatte trygge og redegjort for, la Dujarric til.